Home - Články - Hromnice: Svátek zahánění zlých duchů

Hromnice: Svátek zahánění zlých duchů

vloženo 1. 2. 2022
čas čtení: 5 minut

Hromnice: Svátek zahánění zlých duchů

Víte, že duchy zimy a zlé duchy vůbec je potřeba přemoct? Nejlépe 2. února. Na Hromnice! A víte, kdo to udělá? A víte jak?

sdílet článek na facebooku

Perun s vámi!

František Ringo Čech by jistě s tímto pozdravem souhlasil, neboť ho použil ve své slavné komedii Dívčí válka. Kdyby věděl to, co se právě nyní o Hromnicích dozvíte vy, jistě by každé Hromnice pořádal obnovenou premiéru! Perun se totiž každý rok budil na druhé novoluní po svátku Kračun (kolem 2. února) ze zimního spánku a přispěchal se svým hromovládným kyjem na pomoc slovanskému Svarožicovi, aby společně svrhli bohy zimy a zla a nastolili čas života a slunce.

Svátek trval ve slovanském i keltském podání tři dny a Hromnice byly právě uprostřed. I když se to podle pohledu z okna nezdá, Hromnice jsou prvním svátkem jara.

Posvátné rituály

V keltských i slovanských zvyklostech slavili svátek Hromnic podobně. Požehnávaly se svíce, kterými se lidé během roku chránili před úderem blesku a také je dávali do rukou svým mrtvým během pohřebních obřadů, aby svíce zahnaly zlé duchy a zesnulí mohli odejít v míru do blažených plání.


Nejen svíce se žehnaly, ale také studánky a vodní zdroje vůbec, aby bylo po celý rok dost vody pro lidi, dobytek i pole a aby voda léčila svou magickou silou všechny nemoci. Jistě v tom poznáváte křesťanský zvyk svěcení svící hromniček a procesí, která chodila žehnat studánkám. Některé zvyklosti jsou prostě věčné. Nejspíš proto, že na nich něco je!

Kdy má svátek Bouchač?

A proč se Hromnice jmenují podle hromu? Slovo „práti“ znamenalo ve staré slovanštině bouchati, hromovati a Perun byl tedy skutečný „Bouchač“. Z původního Perunova svátku se jazykovým vývojem staly Hromnice, což je vlastně to samé. A jak to měli Keltové? Staří Keltové na britských ostrovech, kam se uchýlili a kde už zůstali, přiřkli zhruba ve stejné době jako Slované u nás tento svátek jedné z největších bohyň, trojjediné Brighidě. Ta se v mytologii vyskytovala jako čistá dívka, věštkyně, pak i jako matka a patronka kovářů, a také jako baba, symbol moudrosti a smrti. Co má taková Brighid společného s hromovládným Perunem? No, to bouchání jí zůstalo, proč by jinak byla patronkou kovářů?


Kdo nebouchá, není Čech!

Jak se slavily Hromnice? Samozřejmě, že staří Slované dělali posvátné ohně. Samozřejmě šli na Hromnice vyorat první brázdu, aby Země věděla, že zima je poražena. Samozřejmě tančili a pili. Ale co dělali nejvíc? Pomáhali Perunovi hromovat!

Na dvorku zaťali sekyrku do země (Perun měl kromě kyje totiž i sekyru), ženy bouchaly smetákem nebo hráběmi do podlahy, vařečkami do hrnců, muži zaběhli i do lesa zabouchat kladivem do posvátné skály nebo do starých stromů. Nejraději do dubů, protože to byly Perunovy stromy. Každý prostě třískal vším, co měl po ruce.

Věřili, že pomáhají Perunovi a Svarožicovi přemoci duchy temnoty. Kromě toho zvedali těžké věci, čím těžší, tím lépe. Na dvoře klidně zvedli vůz, chlapi byli ochotní zvednout i vykrmené prase nebo celou svou rodinu – ženu a všechny děti. To proto, že Perun dával sílu a ta pak vydržela po celý rok. Poznáváte dosud trvající zvyk při prvním hromu zvednout něco těžkého? Ano, tak to pocta Perunovi, která trvá do dnešních časů. Na Hromnice si tedy pusťte nějakou oblíbenou píseň a zabouchejte si do rytmu, můžete přitom i tančit, to by se Perunovi líbilo. A můžete se doma zvednout navzájem, a když už v tom budete, nepouštějte se z objetí.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.