Home - Články - Hrob je prázdný

Hrob je prázdný

sdílet článek na facebooku
vloženo 27. 3. 2016

Hrob je prázdný

Konečně přichází Boží hod Velikonoční. Křesťané si připomínají zázračné zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A v obchodech (pokud mají otevřeno) došla vajíčka.



Vejce malovaná


Symbolika malovaného vajíčka je poměrně stará, s kraslicemi začali již ranní křesťané v Mezopotámii. Barvili vejce červenými skvrnami, které měly připomínat Kristovu prolitou krev. Vyfouknuté skořápky pak symbolizují prázdnou hrobku, již oživlý Ježíš opustil. Někde se lze setkat s kraslicemi, které jsou opravdová umělecká díla. Určitě si vybavíte třeba Fabergého vejce vyrobená pro ruský carský dvůr.

Oživlé mrtvoly po celém světě


Přestože nelze Novému Zákonu upřít spousty originálních myšlenek, příběh o oživení mytické bytosti je starý jako lidstvo samo. Na jaře docházelo ke vzkříšení řeckého Dionýsa, eyptského Usireho i mayského Quetzalcoatla. Pohanští Finové znali příběh o hrdinovi jménem Lemminkainen, který se pokoušel chytit jednu z labutí prohánějících se po řece oddělující svět živých a podsvětí. Při tomto pokusu jej ale pohltí voda a jeho tělesná schránka se rozláme na kusy. Naštěstí má pohotovou maminku, která jeho ostatky najde, sešije a s pomocí mocných finských bohů jim zase vdechne život.



Frygové, žijící ve starověku na území dnešního Turecka si zase vyprávěli pověst o Attisovi, bohu, kterého jeho postihne šílenství, takže se vykastruje a vykrvácí. Jeho partnerka, bohyně Kybelé se nad slitovala a vrátila ho do světa živých v podobě borovice. Na oslavu této události si Frygové každé jaro rituálně ozdobili borovici.

Radost z obnovy


Boží hod Velikonoční by se měl tedy nést ve znamení radosti ze znovuzrození, obnovy a příchodu jara. A nemusíte si zrovna potrpět na křesťanské tradice, protože tento princip byl známý po celém světě.

Přečtěte si taky v sérii článcích, co předcházelo Božímu hodu:
Květná neděle - Příjezd velkého očekávání
Modré pondělí - Sliby, tržiště a velký hněv
Šedivé uterý - Upovídané uterý
Škaredá středa - Zrádná středa
Zelený čtvrtek - Zvony v Římě a zatčení Ježíše
Velký pátek - Bůh se obětuje pro dobro lidstv
Bílá sobota - Smuteční atmosféra

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI PORADCI - Vyberte si svého poradce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.