Home - Články - Diky, ze piszeme czesky a stylove

Diky, ze piszeme czesky a stylove

vloženo 3. 7. 2023
čas čtení: 2 minuty

Diky, ze piszeme czesky a stylove

Tyden statnich svatku. Nejprve budeme vzpominat 5. cervence na Slovanske zverozvesty Cyrila a Metodeje a o den pozdeji 6. cervence na ceskeho kazatele Mistra Jana Husa. S námi muzete slavit velmi stylove s historickym psacim husim brkem!

sdílet článek na facebooku

Vypadá to divně? Bez háčků a čárek, je to jeden velký zmatek. Ale dříve tomu tak bylo.

Písmo má za sebou velkou historii a mnoho proměn. Nejprve se Cyril a Metoděj, soluňští bratři, vydali na dlouhou pouť na Velkou Moravu. S sebou přinesli nejstarší slovanské písmo – hlaholici. Sláva, která však poměrně záhy pominula. Už po 100 letech byla hlaholice odsunuta na okraj a nahradila ji latinka.

Následná reforma latinky podle kacíře už naopak za sebou zanechala výraznou stopu a vydržela do dnes. Tím reformátorem nebyl nikdo jiný než Mistr Jan Hus, 7. největší Čech. Ve svém slavném díle O českém pravopise odstraňuje doposud využívané spřežky, místo nich nastupuje diakritika. Do té doby věc neznámá. Češi byli inovátoři. Jako první pro slovanský jazyk začali využívat tečky a čárky (jinak nazývané nabodeníčko krátké a nabodeníčko dlouhé).

A právě v těchto dnech bychom měli vzdát slávu těm, díky kterým se dnes (někdy) snadno dorozumíme! A jak? Nejlépe si na vlastní kůži vyzkoušet, jak se tehdy cítili oni sami. Po ruce měli jen husí brk a kalamář s inkoustem. Přesto udělali díru do světa…

Udělejte ji také s historickým psacím brkem nebo propiskou Calamus. V týdnu písma se zapsat do historie už snazší nebude.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.