Home - Články - Den otevírání studánek

Den otevírání studánek

vloženo 28. 5. 2018
čas čtení: 3 minuty

Den otevírání studánek

Studánky, především pak ty lesní, mají svojí nezastupitelnou úlohu v přírodě i v životě lidí. V naší zemi existuje dokonce mapa studánek v tzv. Národním registru pramenů a studánek, u kterého můžete získat podrobnější informace.

sdílet článek na facebooku

Den otevírání studánek budeme slavit 31.5. Je to dlouhověká obnovená tradice, kdy dívky obcházely studánky v širokém okolí, čistily je a modlily se za čistou vodu hudbou a tancem.

Lidé také tímto svátkem vítali jaro. Probíhalo to tak, že lidé z vesnice se vypravili ke studánce ve svém okolí. Tam děti okolo svojí královny zazpívaly a zatancovaly. Královna potom sebrala hrst loňského listí a hodila jej za sebe. Tím zaháněla zlé nemoci. Poté začalo samotné čištění studánky.
Dnes se starají o studánky ochránci přírody.

Dříve si lidé studánek opravdu vážili, protože to byl jejich jediný zdroj vody. Jenže pak přišly studny a vodovodní kohoutky a studánky pustly a začalo jich ubývat. Naštěstí v poslední době se našlo pár nadšenců, kteří chtějí stav studánek zlepšit. A těch pomalu, ale jistě přibývá.



Nemůžeme si nepřipomenout skladatele Bohuslava Martinů a jeho „Otvírání studánek“, které vzniklo v obci Tři studně, na kterou měl Martinů nezapomenutelné vzpomínky. „Otevírání studánek“ je kantáta, což je rozsáhlejší dílo, zpravidla pro sóla, sbor a orchestr. Toto dílo trvá 20 minut. V roce 1938 navštívil Bohuslav Martinů vesnici Tři studně na Moravě, kde strávil celý měsíc. Básník Miloslav Bureš, když viděl tradici otvírání studánek, napsal báseň „Píseň o studánce Rubínce“ a Bohuslav Martinů ji zhudebnil.

A na závěr bychom si měli říci, jak můžeme studánkám pomoci. Nejprve bychom měli získat souhlas majitele pozemku, že můžeme do tohoto kousku přírody zasahovat. Potom vybereme bahno, odstraníme staré nánosy a nezapomeneme vyčistit okolí. Vyčistíme také odtok studánky, potom si už voda poradí sama. Kolem studánky můžeme položit kameny, čímž zabráníme, aby ji bahno znovu ucpalo. Musíme ji ale poté čistit pravidelně, aby se nezanášela.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.