Home - Články - Dejte si pozor na strašidelné Lucie

Dejte si pozor na strašidelné Lucie

vloženo 12. 12. 2022
čas čtení: 5 minut

Dejte si pozor na strašidelné Lucie

Doslova hororovou historii má svátek svaté Lucie, který se tradičně slaví v magickém datu 13. prosince! Máte nyní jedinečnou možnost zjistit, kdo ve skutečnosti tajemná Lucie byla.

sdílet článek na facebooku

Legenda o svaté Lucii

Lucie byla dcerou bohatých a vznešených rodičů. Narodila se na Sicílii v Syrakuse. Již jako dítě složila tajně slib čistoty a rozhodla se pro panenský život oddaný Bohu. Lucie dospěla a stala se krásnou ženou obletovanou mnoha nápadníky, které však usilovně odmítala. Raději pomáhala chudým a nemocným a rozdávala svůj majetek. Její matka Eutychie, která nic nevěděla o jejím slibu čistoty, jí zaslíbila místnímu pohanskému mladíkovi. Lucie se dověděla, že tomuto mladíkovi se zalíbila díky svým krásným mandlovým očím. Neváhala a oči si vypíchla, aby nápadníka náležitě odradila. Zklamaný a ponížený mladík se urazil a Lucii udal jako křesťanku. Stráže však s Lucií nemohli hnout, nepohnul s ní ani párek volů a nezlomili ji, ani když na ni lili horkou pryskyřici. Nakonec Lucii probodli mečem.

Lucie je snad tou nejstrašidelnější svatořečenou. V podvečer 13.12 obcházely vysoké, bíle oděné Lucky s hrůzu nahánějící maskou na obličeji. „Obchůzkové“ Lucky kontrolovaly, zda se ve stavení nepřede, či nepere. Švadlenu, či pradlenu, kterou nachytala při práci, zle odměnila. Buď roztahala přízi po chalupě, nebo naplnila komín prázdnými vřeteny, které by musela žena obratem napříst. Největším postrachem (když nebereme v potaz už její dost strašidelné vzezření) byla pro děti. Bíle oděná Lucka chodila s nožem a dětem, které se o adventu nepostily, údajně párala břicha. Modlící děti však obdarovávala a ostatním hrozila metlou.


Lucie chrání proti zlu a čarodějnicím

V předvečer svátku svaté Lucie lidé věřili, že se schází čarodějnice, které v tento den kují pikle, proto je se svátkem svaté Lucie spojeno mnoho magických rituálů. Nejnavštěvovanějším místem čarodějnic o dnu svaté Lucie byl údajně vrch Radhošť, která je dodnes opředen mnohými unikátními pověstmi. Lucie měla velkou moc zabraňovat čárám a zlým kouzlům, které by jinak čarodějnice mohly napáchat. Dodnes je prý nebezpečné se k Radhošti v tento den přibližovat a Lucie tam vede lítý boj s nejrůznějšími bosorkami.

Pokud se však dodnes bojíte zlých čar a kouzel a chcete být chráněni, odhoďte, podle tradice našich předků, v den svaté Lucie poleno, kterým si na Boží hod zatopte. Patronka švadlen, slepých, dětí a nemocných vám jistě přispěchá na pomoc!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.