Home - Články - Astrologie – kde vznikla a jak se vyvíjela?

Astrologie – kde vznikla a jak se vyvíjela?

vloženo 24. 1. 2019
čas čtení: 7 minut

Astrologie – kde vznikla a jak se vyvíjela?

Astrologie je zde s námi již od dávných dob. Kde jsou však její kořeny? Jak vlastně vznikla? Jak se dál vyvíjela a jak se během historie lidstva měnila? Odpovědi na tyto a další otázky o dějinách astrologie najdete v našem článku!

sdílet článek na facebooku

Pozorování oblohy – nejstarší důkazy

Nejstarší kořeny astrologie se ztrácejí v dávných hlubinách minulosti. V dobách, ze kterých nemáme žádné písemné zprávy, a archeologické vykopávky nám podávají pouze velmi kusé informace...

Noční obloha, pohyb a fáze Měsíce, planet a tajemné tvary souhvězdí fascinovaly lidstvo od nepaměti. Odtud už to byl jen krůček k pozorování a výpočtům jejich pohybu. Je pozoruhodné, že už nejstarší civilizace toho znaly o pohybu nebeských těles překvapivě mnoho.
Důkazem jsou například megalitické stavby, jako je Stonehenge v Anglii. O jejich stavitelích dějiny mlčí, víme pouze to, že na našem kontinentu žili ještě dávno před příchodem Keltů, vše ostatní se ztrácí v mlhách tisíciletí. Tedy kromě záhadných kamenných staveb – ty až do dnešních dnů přesně ukazují dny slunovratů, rovnodenností a další astronomicky významné okamžiky.
Podobné důkazy o pozorování oblohy v pradávných dobách však lze najít i na jiných kontinentech. Zájem o hvězdnou oblohu je zkrátka tak starý jako lidstvo samo. A je pozoruhodné, že astronomické výpočty šly vždy a od nepaměti vždy ruku v ruce s jejich astrologickým výkladem. Vždy se věřilo, že dění na obloze má vliv na naše životy, a to až do moderní doby.

Astrologie a astronomie, tyto pro naše předky nerozlučná dvojčata, byly od sebe odděleny teprve před několika staletími, ve skeptické době osvícenství.

Původ astrologie – Mezopotámie, Egypt nebo Atlantida?


Jak vlastně vznikl náš zvěrokruh a dvanáct znamení? Různé kultury mají i jiné systémy, podle kterých určují znamení. Například Číňané mají každý rok zasvěcen jednomu zvířeti a Keltové měli různá období v roce zasvěceny různým druhům stromů.

Náš systém dvanácti znamení pochází s jistotou již ze staré Mezopotámie. Podle některých názorů je však ještě starší, říká se že ho vynalezli Egypťané nebo dokonce obyvatelé bájné Atlantidy! Asi největší díl práce na něm udělali staří Chaldejci, obyvatelé jedné z částí Mezopotámie. Právě díky nim se astrologické výpočty velmi zdokonalily.



Ve svých nejstarších dobách byla astrologie tajnou vědou, kterou znali jenom kněží a okultní mistři. Není divu, ukrývala v sobě totiž ucelený systém poznání světa, který se nesměl dostát do rukou jen tak někomu. Astrologie znamenala vědění, a to zas znamená moc, proto si tehdejší vládnoucí vrstvy svá tajemství pečlivě střežili.

Antická astrologie – horoskopy pro každého!

Řečtí, alexandrijští a pak i římští učenci dál rozvíjeli astrologické znalosti a do hloubky se jim věnovali. Astrologie se rychle šířila po celém tehdejším civilizovaném světě a získávala na popularitě. Nejprve to byla záležitost několika vyvolených a mocných, ale postupně se předpovídání budoucnosti pomocí hvězd stalo nedílnou součástí lidského života. Lidé si běžně nechávali dělat horoskopy tak jako my dnes.

Nejstarší kompletní učebnici astrologie, která se nám dochovala, napsal Klaudius Ptolemaios z Alexandrie. Během dlouhých let a staletí se astrologie díky zkušenostem celých generací víc a víc zdokonalovala a rozvinula se téměř až do své dnešní podoby. Zajímavé však je, že navzdory tomu se ve svých základech neměnila a její principy vždy tvořily ucelený systém – to by naznačovalo, že už v antické době to byla velmi stará věda, dědictví pradávných předků, které my už dnes neznáme.

Mimochodem, věděli jste, že názvy planet nejsou žádná náhoda? Naši antičtí předkové dobře věděli, co dělají, když jim dávali jména svých bohů, a v jiných kulturách měly planety jména s obdobným významem. Například Venuše, planeta lásky a krásy, nese jméno bohyně, jež vládne stejným oblastem života. Mars, planeta bojovnosti a mužského principu, nese jméno boha války a ochránce válečníků. Merkur, planeta komunikace, se zas může pyšnit jménem antického posla bohů.

Pro naše dávné předky, a to nejen v době antiky, mělo zkrátka všechno svůj hlubší smysl a vše bylo navzájem provázané. Pozorování jim ukázaly význam planet v horoskopu a podle toho pak dostali naši nebeští průvodci i svá jména.



Temný a zlatý věk astrologie

Středověk bohužel astrologii příliš nepřál. V těchto dobách, které dnes považujeme za temné, bylo na prvním místě v životě člověka křesťanství – a to se pro dogmatické středověké kněží jaksi vylučovalo s poznáváním lidské povahy a budoucnosti podle hvězd. Dnes to pro nás už může být těžce pochopitelné, ale názor, že náš osud drží v rukách jen Bůh a ne hvězdy vládl po dlouhá staletí. Ovšem, co když právě Bůh stvořil hvězdy tak, aby nám ukazovaly správnou cestu?

Po několika staletích úpadku se astrologie opět dočkala pozornosti na univerzitách pozdního středověku a renesance. Pořád ruku v ruce s astronomií, jako nerozlučné sestry. Vlastně se mezi nimi ani nedělal rozdíl. Bylo samo sebou, že pohyb nebeských těles po obloze není jen tak samoúčelný (tedy, aspoň z pohledu člověka), ale že v sobě ukrývá hluboký smysl a význam. Astronomické výpočty se proto vždy spojovaly s astrologickými předpověďmi. Zvláštním úkazům, jako jsou konjunkce a zatmění, byla věnována mimořádná pozornost.

Služby astrologů byly oblíbené u mnoha evropských panovníků. Za všechny zmiňme legendárního Rudolfa II., který si na svém dvore vydržoval řadu učenců a mezi nimi také ty nejlepší astrology, působil zde například Tycho de Brahe. Rudolf II. byl sice trochu podivín, ale ve svém zájmu o astrologii rozhodně nebyl výjimkou, spíš to bylo pravidlem. Například datum korunovace Alžběty I. bylo pečlivě vybráno podle pohybů hvězd. A její dvorní astrolog John Dee udělal dobrou práci, protože se zařadila mezi nejdéle úřadující panovníky nejen v anglické historii a její vláda přinesla zemi prosperitu.

Moderní doba a astrologie – nepřátelé nebo spojenci?

Další úpadek astrologie přišel v 18. století. Doba osvícenství a rozvoje vědy se na všechno, co zavánělo esoterikou, dívala až příliš skepticky. Už neplatilo, že králové měli své dvorní astrology. I tato doba, která v podstatě trvá dodnes, však paradoxně přinesla astrologii mnoho zajímavého a pozitivního.



Až do 18. století znalo lidstvo pouze šest planet Sluneční soustavy – Merkur, Venuši, Zemi, Mars, Jupiter a Saturn. Stará astrologie ještě nevěděla nic o působení planet Uran a Neptun a dnes už pouze planetky Pluto. Objev Uranu v roce 1781, Neptunu v roce 1846 a Pluta v roce 1930 však dal astrologům impuls k tomu, aby se pustili do hledání dalších souvislostí. A samozřejmě je také našli! Vděčí za to rozvoji vědy, bez jejíž dalekohledů a teleskopů by objevení těchto vzdálených planet nebylo možné.
Uran, Neptun a Pluto ovlivňují dlouhodobá období lidské historie, působí na celé generace. Jejich objevení dalo astrologii nový rozměr, umožnilo jí uvažovat o cyklech světového dění v delším časovém měřítku. Zároveň Uran, Neptun a Pluto odhalují nová zákoutí lidské duše, jež zůstala až do té doby astrologům nepoznaná – podvědomí, tajné sny, iluze, rebelii, nekonformnost a možnosti vnitřní transformace.
Moderní astrologie se díky tomu může víc orientovat na lidskou psychologii a vnitřní prožívání. Je to rozdíl oproti dávným dobám, kdy šlo v horoskopu spíš o předpovědění úspěchu a neúspěchu než o vnitřní rozvoj lidské duše. Tento vývoj astrologie je zároveň zrcadlem doby – v dnešní společnosti má jednotlivec mnohem větší důležitost než kdysi, a to i se svým vnitřním světem. Buďme tedy rádi, že žijeme kdy žijeme!

Astrologie kdysi a dnes


Když si srovnáme dnešní podobu astrologie s tím, jaká byla v dobách antiky, středověku nebo renesance, vidíme, že se v mnoha ohledech změnila. Ale nejsou to žádné zásadní změny – astrologie jako systém, se svými dvanácti znameními zvěrokruhu, s planetami a jejich konstelacemi je ve svém jádru pořád stejná. Ukrývá v sobě hlubokou moudrost, která se k nám v nepřerušené linii táhne už od starých Egypťanů nebo možná dokonce už od pradávných obyvatel Atlantidy.

Astrologie v sobě spojuje hlubokou moudrost dávných dob s potřebami dnešního moderního člověka. Zkušenosti tisíců a milionů lidí potvrzují, že zkrátka funguje – a když je vám v životě těžko, určitě v ní najdete odpověď! Využívejme astrologii, toto cenné dědictví předků, moudře a odpovědně, a pomůže nám dosáhnout štěstí pro nás samotné i pro celý svět! Vždyť od toho je přece tady!

|<< < 8 | 9 | 10 | 11 | 12 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.