Home - Články - 1. MÁJ, ten lásky čas

1. MÁJ, ten lásky čas

vloženo 30. 4. 2021
čas čtení: 5 minut

1. MÁJ, ten lásky čas

A máme tady květen – čas lásky! Čím to je, že se tento měsíc nejen u nás, ale i v dalších zemích spojuje s milostnými radovánkami? Víte, co původně znamenalo stavění májky? A proč se o květnových svatbách říká, že jsou nešťastné? Je to pravda nebo jenom pověra? To všechno se dovíte, pokud budete číst dál!

sdílet článek na facebooku

Květnové slavnosti plodnosti

Pro odpověď, proč se právě květen dočkal titulu „měsíc lásky“, nemusíme chodit daleko. Slavnosti plodnosti nacházíme v tomto období již ve starých pohanských zvycích a může za to příroda – zákony magie říkají, že všechno se vším souvisí, a tak i události v lidských životech do velké míry kopírují dění v přírodním světě! V květnu je většina rostlin v plném květu, ptáci si hledají partnery a stavějí hnízda, zvířata vyvádějí mláďata.

Tyto přírodní síly se odráží i ve zvyku stavění májky, který není ryze český, jak by se možná mohlo zdát, ale najdeme ho i jinde v Evropě – například v Anglii nebo ve Švédsku. Zvyky, které se s májkou spojují, však bývají různé. U nás stavěli hoši májku pod okny milované dívky, a pak ji na konci května společně s veselostí káceli. V jiných zemích je zas zvykem, že celá vesnice tančí kolem májky zvláštní tradiční tance. Původní symbolika májky je ryze sexuální, jde o falický, tedy mužský symbol. Ozdobné barevné stuhy jsou pak prastarým symbolem života a radosti!


...a co vdavky?

Může nás překvapit, že květnové svatby jsou tradičně považovány za nešťastné. Někdy se říká „Svatba v máji, nevěsta na máry,“ a ještě i dnes se mnoho zamilovaných párů snaží tomuto období vyhýbat, což potvrzují i statistiky. Kořeny této pověry můžeme hledat ve dvou věcech. Prvním je paradoxně právě květnová vášnivost, která může vést k nevěrám nebo naopak k tomu, že vstoupíme do manželství zbrkle a neuváženě. Druhý důvod pak souvisí se zmiňovanou mrtvou nevěstou a v dnešní době už naštěstí nemá smysl! Při květnové svatbě se totiž dítě, počaté o svatební noci, narodí v únoru. To býval kdysi obávaný měsíc hladu, kdy loňská úroda už docházela, ale zima byla ještě krutá a hodně lidí umíralo. A to všechno mohlo být pro novopečenou maminku a její miminko velmi nebezpečné!

Květnových svateb se tedy už nemusíme tolik obávat, i když pověrčivější páry přece jenom asi zvolí jiné datum. Ale ať už uvažujete o svatbě nebo ne, jistě se vám bude v lásce hodit znalost řeči květů, kterých je právě v této době všude kolem nás spousta! Jistě víte, že rudá růže znamená vyznání lásky – co však jiné květy a barvy? Pozornost zbystřete, pokud vám váš miláček daruje žlutý květ, třeba narcis nebo tulipán – podle tradice totiž žlutá barva znamená žárlivost, i když se samozřejmě může stát, že tuto barvu váš partner vybral jen náhodou! Bílá je symbolem čistoty vztahu a růžová zas něžného obdivu. No a nádherným jarním vyznáním romantické lásky je například kytička voňavých konvalinek, kopretin nebo fialek!

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.