Home - Články - Radegast - valašský ochránce s dvojí tváří

Radegast - valašský ochránce s dvojí tváří

vloženo 24. 3. 2022
čas čtení: 3 minuty

Radegast - valašský ochránce s dvojí tváří

Je bohem slunce, hojnosti, pohostinství, vítězství, ale také války. Jeho otec byl mocný hromovládce Perun. Pouze jediný historický pramen poukazuje na víru západních Slovanů v tohoto boha, přesto má Radegast stále své příznivce.

sdílet článek na facebooku

Magické oko hněvivého ochránce

Radegast je bohem, který miluje dobré jídlo a pití. Pokud si jej chcete naklonit na svou stranu, nezapomeňte při hostinách, svatbách, ale i pohřbech prostřít pro tohoto požitkářského boha. Odměnou vám bude jeho přízeň a vaši pohostinnost vám bohatě odmění. Při znelíbení se však stane bohem strašlivým a může na vás seslat pohromu. Na symboly svého mocného božství je obzvláště citlivý.

Není žádnou novinkou, že Radegast je spojen zejména s Valašskem a horou Radhošť, nad kterou dodnes drží ochrannou ruku a území je opředeno strašlivými historkami, o kterých se po večerech mluví pouze šeptem. Místní tvrdí, že pokud je hora Radegast na Radhošti, bude území chráněné jeho božskou silou. Jedná se pouhou místní pověru, nebo o hrůzu nahánějící fakt? Dejte si pozor, abyste tohoto mocného boha zbytečně nepopudili. V roce 1997 stihly Valašsko zdrcující záplavy a faktem je, že v té době nebyla socha Radegasta umístěna na hoře Radhošť. Jednalo se tedy o pomstu a upozornění pro nás smrtelníky?!


Pověsti plné záhadné mystiky

Pod Radhoštěm existují podzemní prostory, které jsou opředeny jedinečnými pověrami a dodnes nejsou zcela prozkoumány! Hovoří se o tajemných pokladech, vílách bludičkách i proslulých sabatech čarodějnic, které využívají magických proudů tohoto místa. Na to vše dohlíží mocné oko strašného, ale i pohostinného boha Radegasta, jehož socha je ochránkyní hory. Údajně se v tzv. Radhošťských ďúrách skrývají poklady nezměrné hodnoty.

Když se vám podaří si pohostinstvím naklonit Radegasta, věřte, že vám do cesty přivane poklad, nebo dobrou úrodu. Pokud však před sebou spatříte pekelného černého psa, Radegast není v dobrém rozpoložení a poklad musí zůstat skryt. Kliďte se tedy, co nejrychleji pryč.


Co však Radegastova mocná ruka tak bedlivě ochraňuje? Údajně zlatou sochu, která musí zůstat skryta všem smrtelníkům, dokud nepřijde její čas! Když se vydáte na výlet na Radhošť, vzpomeňte si na jejího vladaře a nezapomeňte mu vzdát hold.

Odkaz mocného Radegasta

Starověká postava pohanského boha Radegasta přitahuje pozornost již po staletí. Radegastův odkaz nalezneme ve velkém množství i cizojazyčné literatury! Pamatujete si například kouzelníka Radagasta z Hobita? I zde se filmoví tvůrci nechali inspirovat valašským bohem, i když zde hrála prim zejména jejich fantazie a nikoliv skutečný odkaz boha Radegasta. Je dobře, že se na tohoto boha nezapomíná, protože je nejen důkazem bohaté slovanské mytologie, ale i mocného nadpřirozena.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.