Home - Články - Den ve tmě

Den ve tmě

vloženo 9. 12. 2016
čas čtení: 3 minuty

Den ve tmě

Na jaře roku 1780 se stalo něco, co vypadalo jako soudný den. Na březích Nové Anglie se během dne rozhostila tma tak hluboká, že si lidé neviděli vlastní ruku před očima. Sousloví „nevidět ani na krok“ tehdy dostalo nový, nepříjemný rozměr.

sdílet článek na facebooku

Černočerná tma

O jedné z největších záhad dvou minulých století mnoho lidí neví. Přitom zatmění, jaké nastalo tehdy v květnu 1780, je dost pravděpodobně jedinou událostí svého druhu. Den začal obyčejně. Rozednilo se, lidé se pustili do jarních prací a všechno se zdálo normální. Už od rána ale slunce vypadalo trochu jinak. Mělo podivně zažloutnlou barvu a vzduch se zdál nezvykle těžký. Kolem desáté dopoledne slunko navíc začalo postupně tmavnout a došlo to až do fáze, kdy zmizelo úplně. Na svět se vrátila noc.

Nemusíte moc hledat, abyste našli i záznamy očitých svědků, za řad obyčejných lidí i elity. Sám George Washington má ve svých denících poznámku o dni tak temném, jako kdyby nastal soudný den.

V nejrůznějších zdrojích jsou zkazky o květinách znovu zavírajících své květy, opět se probouzejících nočních zvířatech, zatímco ta denní uléhají. Kromě tmy tedy nastalo i noční ticho, rušené jen občasným kvákáním žab.



Nechybí ani snahy popsat, jak moc intenzivní tma byla a že se nejedná o nějaké šálení smyslů. Asi nejznámější je: „List bílého papíru na vzdálenost pár centimetrů byl viditelný stejně jako černý samet.“

Zatmění slunce nebo konec světa?

Toto zatmění trvalo celý „den“ až do noci, na některých místech až do té následující. Slunce se sice krátce ukázalo před klasickým setměním, stále ale vypadalo jako zakryto černými mraky. Velmi rychle také zapadlo a znovu se vrátila tma, tentokrát už noční. Harvardský chirurg Samuel Tenney ji ve svém dopise popsal jako: „Nemohla být úplnější, ani kdyby byla zakryta všechna světla vesmíru neproniknutelným stínem.“ Elektřina byla ještě daleko, a protože nebyly vidět ani hvězdy, zní popisy opravdu děsivě.

Když se druhou noc konečně ukázal i měsíc v úplňku, měl kolem sebe „kruh rudý jako krev“. Stejně jako slunko navíc nesvítil tolik, jako obvykle. Byl temnější a ukázalo se velmi málo hvězd. Až třetí den se slunce vrátilo v plné síle a v noci byl měsíc zase bílý, bez děsivého rudého kruhu. Biblický soudný den nenastal, věčné zatmění také ne. Lidé se pomalu uklidňovali a začali vracet k normálnímu životu.



Vysvětlit záhadu trvalo přes 200 let


I tak záhada vydržela nejen ojedinělá, ale také nevysvětlená až do roku 2008. Tehdy vědci konečně rozptýlili dohady, které se událost pokoušeli vysvětlit. Od bouřky až po sopečnou erupci. V průběhu let byla jedna teorie za druhou vyvracena, i když výbuch sopky se přiblížil asi nejvíce.

Za všechno mohl lesní požár, vypuknutý na sever od Nové Anglie, v Kanadě. Běsnící živel spálil v mnohem zalesněnějším území celé hektary lesního porostu. Dým, který se z něj zvedl, byl tak hustý, že doslova zakryl slunce.

Soudného dne jsme se tedy obávat nemuseli. Otázka je, jestli Temný den nebyl varováním, co své planetě můžeme způsobit.

ZASADIL VÁM ŽIVOT TĚŽKÉ RÁNY? Nevíte, jak dál? Jsem tu, abych vám poradila! Zavolejte mi! Kartářka Helga - čekám na tel.: 906 701 701 nebo mi pošlete SMS ve tvaru SMS HELGA na 904 30 44.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.