Home - Články - Živly v čínské astrologii – oheň, voda, země, dřevo a kov

Živly v čínské astrologii – oheň, voda, země, dřevo a kov

vloženo 21. 3. 2023
čas čtení: 10 minut

Živly v čínské astrologii – oheň, voda, země, dřevo a kov

Východní filozofie učí, že pomocí harmonie pěti živlů si můžete vytvořit harmonii a spokojenost v celém životě. Tak neváhejte – seznamte se s nimi a naučte se je používat!

sdílet článek na facebooku

Není živel jako živel

Východní filozofie a čínská astrologie pracují se systémem pěti živlů. Nejsou to stejné živly, které známe z naší západní astrologie a esoteriky, tedy oheň voda, země a vzduch. Esoteričtí mistři dálného východu totiž znají živlů rovnou pět! S jejich pomocí lze porozumět tokům nehmotných energií a usměrnit je tak, abyste dosáhli štěstí a spokojenosti ve svém životě, v domově, vztazích i v práci. Zkusíte to s námi?

Jak to funguje?

Pět východních živlů, to je oheň, voda, země, dřevo a kov.
Tyto živly jsou navzájem propojeny a vzájemně se ovlivňují podle přesně daných pravidel. Pozorováním nehmotných energii odhalili čínští filosofové zákonitosti rovnováhy živlů, které můžete použít k vylepšení svého života, k navození pocitu harmonie a dokonce se používají i ve východní medicíně.
Díky znalostí jejich vlastností a vzájemných vztahů můžete některý živel podpořit, když vám v životě chybí, nebo ho naopak potlačit, jestliže přebývá. To lze udělat v domácnosti, ve výběru jídla nebo oblečení, v léčitelství a v mnoha dalších věcech. Zní to možná složitě, ale je to až geniálně jednoduché a velmi užitečné. Pojďte se tedy spolu s námi seznámit s pěti živly východní filosofie, prozradíme vám, jak fungují!


Cyklus podpory a ničení

Čínské živly se kreslí do schématu, které má podobu pěticípé hvězdy. V každém cípu je znázorněn jeden ze živlů a mezi nimi jsou v různých směrech šipky, které vyjadřují jejich vzájemné vztahy. Ty mohou být dvou základních typů – podporující (tvořivý) nebo ničící. Například voda podporuje dřevo, protože stromy rostou díky zalévání. Dřevo pak tvoří oheň a oheň tvoří zemí (popel). Kov ničí dřevo (kovová sekera pokácí strom) a dřevo zas ničí zemi (vyčerpá z ní živiny svým růstem). Voda ničí oheň a oheň pro změnu zas ničí kov (roztaví ho).
Jak vidíte, vztahy mezi živly se dají hezky odvodit od vztahů jejich předobrazů v přírodě. Živel je však něco víc než co doslovně znamená jeho jméno. Je to energie, zvláštní síla, která se vyznačuje určitými vlastnostmi. Přinést si domů například energii dřeva tedy znamená podpořit optimismus a energii růstu – nikoliv donést si z lesa dřevo na otop!

Jaké jsou tedy jednotlivé živly a čím mohou obohatit náš život?

Dřevo
Živel dřeva představuje růst, rozšiřování, průbojnost, vitalitu a motivaci. Jeho energie je jangová, tedy aktivní a „mužská“. Živel dřeva je podobný rostoucímu stromu, který nabírá na síle a překypuje životní energii. Dřevo je živlem mládí a nových začátků.
K živlu dřeva se vztahuje zelená barva, roční období jaro a kyselá chuť.
Pokud máte ve svém životě nedostatek energie dřeva, projevuje se to nedostatkem motivace, nečinností a nechutí pouštět se do nových věcí. Lékem na nedostatek živlu dřeva je přidat do svého života věci, které odpovídají energii dřeva, tedy například předměty v zelené barvě nebo v moderních tvarech. Energii dřeva ovšem nepřímo podpoříte i tehdy, když přidáte element vody, která ho živí – o vlastnostech vodního živlu bude řeč později.
Přebytek energie dřeva naopak přináší pocity hněvu, přetlak energie a podrážděnost. Pro utlumení energie dřeva a přemíry této rozpínavé a tvořivé energie je vhodné přidat prvek kovu, jenž dřevo ničí.


Oheň
Ohnivý živel představuje sílu, vášeň a dynamiku. Jeho energie je stejně jako v případě dřeva jangová. Oheň přináší aktivitu, bojovnost, zápal, radost a nadšení. Těmito vlastnostmi se podobá skutečnému ohni, který přináší teplo a povzbuzení, ale pokud je ho nadbytek, může naopak škodit.
Ohni patří roční období léto, červená barva a hořká chuť.
Přebytek energie ohně se projevuje agresivitou, netrpělivostí, ale také pocity nenávisti. Zkrátka záležitostmi, které jsou vskutku ohnivé a žhavé. Naopak, jeho nedostatek poznáte podle toho, že vám ve věcech které děláte chybí vášeň a nadšení. Pokud se cítíte sklesle nebo dokonce v depresi, pokud vám chybí sebevědomí, životní síla a komunikativnost, pak potřebujete víc ohně.
Ohnivou energii podpoříte nejen použitím červených odstínů a ostrých výrazných tvarů, ale také když přidáte živel dřeva, protože dřevo živí oheň. Naopak, pokud cítíte, že vám ohně přebývá, vyřešíte to přidáním prvku vody, která přílišný oheň uhasí nebo udrží v přiměřených mezích.

Země
Čínský živel země je živlem plným pohody, útulnosti a pocitu domova. Je to živel, který harmonizuje a přináší pocit pevné půdy pod nohama, zázemí, nalezení středu. Jeho energie je rovnováhou aktivního jangu a pasivního jinu. Živel země souvisí se sklízením úrody v našich životech a také s pevnými a stabilními základy, na nichž vše stojí.
K zemskému živlu se vztahuje roční období pozdní léto, žlutá barva a sladká chuť.
Pokud vám chybí živel země, projeví se to jako chybějící opěrný bod, harmonie a jistoty v životě. Dobrá zpráva je, že k vytvoření tohoto pocitu často stačí obklopit se věcmi, které energii země symbolizují – to znamená hodně žlutých a hnědých odstínů a různých drobností a detailů, které vytvářejí útulnou a příjemnou atmosféru. Pomáhá též přidání živlu ohně, který podle teorie pěti elementů zemi živí.
I energie země však lze mít nadbytek. Projevuje se to jako přílišná odpovědnost, nadměrné ochranitelské sklony a neklid. V tom případě vám pomůže živel dřeva, který zemi ničí.

Kov
Pro živel kovu je typická strohost, pevnost a čistota. Tento živel má pasivní „ženskou“ energii jin, která se v případě kovu projevuje jako stahující a zjednodušující princip. V živlu kovu je něco tvrdého a přísného, podobně jako ve skutečném kovu. Kov přináší pořádek, koncentraci a soustředění a chaos proti němu nemá žádnou šanci.
K živlu kovu patří roční období podzim, bílá barva a ostrá chuť – jako nůž!
Živel kovu nám přináší odhodlání, odvahu, vytrvalost a dobrou organizaci. Pokud vám tyto vlastnosti v životě chybí, nejspíš potřebujete energii kovu podpořit. Znamená to používat hodně bílé barvy, vsadit na jednoduché, čisté a minimalistické tvary a zbavit se všech nepotřebných zbytečností. Jinou možností jak podpořit kov je přidat prvky země, protože země živí kov. Nadbytek kovu se projevuje v podobě smutku, který z prázdnoty a jednoduchosti tohoto živlu pramení. Jestliže je to váš problém, pak potřebujete do svého života přidat prvek ohně, který energii kovu omezí.


Voda
Vodní živel je oázou klidu, odpočinku a jemnosti. Je to, jak jinak, živel s jinovou „ženskou“ energii a mezi vlastnosti, které nám přináší, patří vlídnost, přizpůsobení se, zklidnění a rozjímání. Voda přináší obnovu a pomáhá nám zpomalit hektické tempo života. Svým klidem, ale zároveň i netušenými hlubinami moudrosti a intuice, která takové zklidnění může přinést, se tento živel podobá skutečné vodě, která se stala jeho přírodním předobrazem.
K živlu vody patří roční období zima, modrá nebo černá barva a slaná chuť – jako moře...
Nedostatek živlu vody se projevuje nedostatkem možností si odpočinout, ztišit svou mysl, ponořit se do svého nitra. Pokud jste pořád ve stresu, chybí vám živel vody. V dnešní době docela častý jev, nemyslíte? Energii vody podpoříte modrými odstíny nebo doplňky v temně černé, nepostradatelné jsou měkké materiály a oblé tvary. Vodu podpoříte i díky využití elementu kovu, který podle teorie pěti živlů vodu živí.
Nadbytek energie vody se naopak projevuje jako pocity strachu – přehnaného, neopodstatněného, zbytečného. Jak se jich zbavit? Přidejte do svého života prvek země, který funguje jako hatě pro vodní záplavy.

Jak se živly pracovat?

Pět čínských živlů vám může pomoct téměř ve všech oblastech vašeho života, když se naučíte je používat a uvědomíte si, který z nich vám právě teď chybí a kterého máte nadbytek. Dle toho se pak můžete obklopit barvami a tvary, které podpoří přesně ty energie, které právě nyní nejvíc potřebujete.
Pět čínských elementů vám skvěle pomůže například při zařizování domu nebo pracoviště, tak abyste se tam vždy cítili skvěle. Například v ložnici by měla převládat energie vody, která vám přinese odpočinek a uvolnění. Správné naladění na práci zas získáte díky energiím dřeva a ohně – závisí, čeho se vaše práce týká, dřevo přeje kreativitě s oheň zas schopnosti prosadit se. Pořádek a přehlednost vykouzlíte díky energii kovu a živel země zas naopak vytvoří útulnou atmosféru plnou pohody. Použití čínských živlů je jednou z nezbytných součástí umění feng šuej, jehož cílem je vytvořit prostřednictvím správného zařízení interiérů a díky usměrnění proudění energii harmonii v lidském životě.

Oheň, vodu, dřevo, kov a zemi najdeme i v čínském horoskopu. Kromě dvanácti znamení se v něm střídá ještě těchto pět živlů, které se navzájem kombinují a společně vytváří šedesátiletý cyklus. Jestliže jste se narodili například v roce Hada, je to základní charakteristika vaší povahy. Ještě přesnější obrázek o povaze člověka však přináší zjištění, jestli šlo o rok Vodního Hada, Ohnivého Hada nebo třeba Zemského Hada. Každý z nich je totiž malinko jiný, jeho energie je odlišná. Čínský horoskop vám pomůže zjistit, jaký je váš osobní živel, který vládl v roce vašeho narození, dál na vás působí ve vašem životě a ovlivňuje vaše chování.
Důležité uplatnění má systém živlů i v tradiční východní medicíně. Lékaři a léčitelé východní tradice zjišťují, jakého živlu má pacient nedostatek nebo nadbytek. Tento přístup jim umožní sestavit vhodnou dietu z potravin, přináležících těm správným živlům, která může mnohdy nahradit i léky a objedou se tak bez zbytečné chemie.

Čínské živly jsou zkrátka všude kolem nás. Stačí jen proniknout do tajů jejich působení a budou působit téměř zázračně!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.