Home - Články - Zimní slunovrat

Zimní slunovrat

sdílet článek na facebooku
vloženo 19. 12. 2010
Fotolia_zvyky_zimni_slunovrat.jpgNejkratší den v roce se odjakživa spojoval s různými pověstmi. Noc předcházející zimnímu slunovratu byla nejtemnější v celém roce, ale zároveň přinášela naději na návrat Slunce. Tento večer byl plný nejrůznějších obřadů a magických praktik, které měly za úkol ochránit lidi a zajistit jim štěstí do dalšího roku.

V roce 2010 se zimního slunovratu dočkáme 22.12. v 0:38 hodin. Nejdelší noc v roce tedy nastane mezi 21. a 22. prosincem. Letošní rok je zvláštní tím, že zimní slunovrat se bude časově téměř přesně shodovat s úplňkem, do kterého Měsíc vstoupí 21. prosince v 9:13 ráno. V některých částech světa bude k tomu všemu ještě možné pozorovat zatmění Měsíce – u nás ho však bohužel neuvidíme.

Zimní slunovrat byl stejně jako ten letní slaven lidmi snad již od počátku jejich dějin. Důkazy o důležitosti tohoto dne můžeme najít na pravěkých megalitických stavbách, jako je například slavný Stonehenge v Anglii. Tato prastará a tajemná seskupení obřích kamenů se datují do doby před přibližně 4000 lety a bylo zjištěno, že byly stavěny s ohledem na dění na obloze. O slunovratech a dalších významných dnech, jako jsou rovnodennosti, tady totiž můžeme pozorovat východ Slunce přesně mezi dvěma kameny! Ještě i v dnešní době se u Stonehenge setkávají tisíce lidí, aby mohli tento výjimečný úkaz pozorovat.

Slavení slunovratu a s ním spojená magie však byly v době šíření křesťanství trnem v oku představitelům církve. Proč? Naši předkové totiž uctívali Slunce jako boha, což protiřečilo zásadám křesťanství! Zimní slunovrat byl pro pohany dnem narození nového Slunce – tedy začátkem prodlužování dnů. Vykořenit tento prastarý svátek však bylo nemožné – a to je důvod, proč máme vánoce právě v prosinci! Že slavíme narození Ježíše? Ano, slavíme – ale v Bibli nenajdeme žádnou zmínku o tom, kdy přesně se narodil! Spíš se tedy jedná o spojení staré pohanské a nové křesťanské symboliky – umístění vánoc do období zimního slunovratu vyjadřuje křesťanské přesvědčení, že pravým bohem je Ježíš a ne Slunce! Narození Slunce tedy bylo nahrazeno narozením Ježíše – ale ještě i dnes je spousta vánočních zvyků založená na starých pohanských tradicích a oslavuje návrat světla a života, i když si to už ani neuvědomujeme!

Pro moderní čarodějky je zimní slunovrat jedním z nejvýznamnějších svátků v roce. V anglicky mluvících zemích se mu říká starým germánským názvem Yule. Pokud bychom chtěli zůstat na domácí půdě, můžeme si vzpomenout také na staroslovanský název Kračun – tedy nejkratší den v roce! A jak se slunovrat slavil? Mnoho zvyků se prolíná s těmi vánočními. Kromě toho bývá slunovrat spojován s ohněm – po celou noc bylo potřeba bdít a hlídat, aby v kamnech nevyhasl posvátný oheň. Za úsvitu se pak chodilo pozorovat východ Slunce a přivítat nově zrozeného slunečního boha. Temná noc těsně před „zrozením Slunce“ byla ideálním časem pro věštění – například tradiční vánoční věštbu z rozkrojeného jablka, ale můžete použít i jiné metody, třeba tarotové karty. A to nejlepší nakonec – oslavy slunovratu trvaly podle tradice celých 12 dnů, tedy podle dnešního kalendáře až do Nového roku!

Rádi byste věděli, jak se vám bude dařit v roce 2011? Zavolejte nám na tel.: 906 701 701. Pomocí Tarotových karet vám to povíme! Vaše astroporadna ASTROHLED

Nezapomeňte si ještě do konce roku dát do pořádku partnerské vztahy! Problémy přenesené do příštího roku již půjdou řešit velmi nesnadno! Pomoci vám může kartářka Alžběta.

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.