Home - Články - Zatmění a pověry

Zatmění a pověry

vloženo 2. 12. 2021
čas čtení: 4 minuty

Zatmění a pověry

Vikingští nebeští vlci, korejští ohniví psi a africká verze nebeského smíření, i takto se po celém světě snažili vysvětlit zatmění Slunce. Mýty o zatmění Slunce ukazují, že jde o úkaz, který je až na několik výjimek chápán jako narušení zavedeného pořádku.

sdílet článek na facebooku

V některých částech světa jej vidí jako předzvěst válečných hrůz a útisku, zatímco jinde považují zatmění Slunce jako součást přirozeného řádu, který si zaslouží respekt, nebo jako období sebezpytování. Již zítra (4. prosince, v 7:34 ráno) nastane v Antarktidě úplné zatmění Slunce, avšak pokud nemáte tou dobou cestu do těchto mrazů, jste bez šance jej spatřit. I tak se ale můžeme podívat na některé zvyky a mýty spojené s tímto jedinečným úkazem.

Polykači ohně

Mnohé kultury si vykládají zatmění, a to jak Slunce, tak Měsíce, jako čas, kdy démoni nebo zvířata požírají Slunce či Měsíc. Vikingové věřili, že je pronásleduje dvojice nebeských vlků. Když jeden z vlků zářící kouli uchvátil, následkem bylo zatmění. Ve Vietnamu zase nebeská tělesa požírala obrovská ropucha a lidé z kmene Kwakiutl na západním pobřeží Kanady se domnívali, že sama obloha má ústa, která během zatmění pozřou lunu či sluneční kotouč. Není bez zajímavosti, že čínské slovo pro zatmění, ši, je zároveň znamená „jíst“.


Ochránci slunce

Za účelem boje proti této žravosti lidé v mnoha kulturách dělali hluk, aby lačného démona nebo zvíře zastrašili. Lidé bouchali do hrnců a pánví nebo hráli na bubínky přímo určené pro tuto příležitost. Tím se snažili zabránit pozření Slunce. Vysokoškolský profesor a astronom E. C. Krupp z Grifithovy observatoře v Kalifornii pravidelně pořádá akci, při níž se svými studenty v prostoru před hvězdárnou produkuje rachot, aby zahnal cokoliv, co by se snažilo spolknout Slunce. Zatím má 100 % úspěšnost.

Velká nebeská loupež

Jiné mýty hovoří o krádeži Slunce, k níž dochází během zatmění. Například v korejské mytologii figurují ohniví psi, kteří se snaží ukrást Slunce nebo Měsíc. Nikdy se jim to nepodaří, ale kdykoliv se do nebeského tělesa zakousnou, nastane zatmění. Jiný příběh pochází z Indie, kde se démon jménem Rahu převlékne za boha, aby ukradl elixír zaručující nesmrtelnost. Je však spatřen Sluncem a Měsícem, kteří tento kriminální čin okamžitě ohlásí Višnovi. Ten Rahuovi za trest usekne hlavu a vyhodí ji na nebesa. Protože se od té doby navždy pohybuje po obloze, občas se stane, že na chvíli zakryje Slunce či Měsíc.


Hádky a smíření

Kmen Batammaliba z afrického Toga a Beninu zase věří, že během zatmění bojuje Slunce s Měsícem. Lidé se je pokoušejí usmířit a snaží se také usmířit mezi sebou. Scházejí se a řeší staré spory a hádky. Tento zvyk se praktikuje dodnes. Američtí Navahové zatmění tráví se svými rodinami, postí se a zpívají písně přímo určené pro tyto události. Také věří, že by se lidé během zatmění neměli dívat na Slunce, protože to může negativně ovlivnit jejich duševní rovnováhu.

Moderní pověry

I v našich civilizačně rozvinutých končinách je o zatmění rozšířeno mnoho povídaček. Zatmění je prý například nebezpečné pro těhotné ženy a ohrožuje i zdraví plodu. Také se můžeme setkat s lidmi přesvědčenými o tom, že pohled na Měsícem zcela zakryté Slunce poškozuje zrak. Nic z toho není pravda. Takže až se tento nádherný úkaz vyskytne v našich končinách příště (nejbližší dostupné nastane v roce 2026 v jižním Španělsku), můžete si jej bez obav užít.

|<< < 216 | 217 | 218 | 219 | 220 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.