Home - Články - Začátek září

Začátek září

sdílet článek na facebooku
vloženo 31. 8. 2010
fotolia_zari.jpgPrvní září není jen začátkem školního roku. V kalendáři našich předků byl tento den zasvěcen svatému Jiljí. Podle legendy byl poustevníkem a bývá zobrazován ve společnosti laně nebo jelena, se kterými v lese žil. Jeho smrt podle legendy nastala nešťastnou náhodou, když byl omylem zastřelen místo utíkající laně. Ke dni svatého Jiljí se vážou početné pranostiky.

Pokud je tento den hezký, mělo by se počasí ještě nějakou dobu udržet: „Jiljí jasný - podzim krásný.“ nebo taky „Jaké počasí o Jiljím panuje, takové celý měsíc se ukazuje.“ Další pranostika připomíná posvátné zvíře jelena, který je spjatý nejen z Jiljím, ale také s celým měsícem září: „O svatém Jiljí jdou jeleni k říji.“ Jelen jako jedno z nejdůležitějších lesních zvířat měl v životě našich předků velký význam. Objevuje se v různých pověstech a pohádkách, často v podobě legendárního bílého jelena anebo taky jelena se zlatým parožím. Bílý jelen se vzácně v přírodě opravdu může objevit a který myslivec by ho zastřelil, tomu by to přineslo neštěstí. Najít v lese jelení paroh je podle pověry naopak dobrým znamením a přináší to štěstí, parohy se taky někdy používaly jako talisman.

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.