Home - Články - Významný jarní den

Významný jarní den

sdílet článek na facebooku
vloženo 24. 3. 2010
zvyky2-tulipan.jpgJedním z významných jarních dnů bylo pro naše předky Zvěstování Panny Marie, které připadá na 25. březen. V některých - hlavně teplejších - oblastech se věřilo, že pokud se má úroda dobře zdařit, tak v tenhle den již musejí být všechna semínka v zemi a setí dokončeno! Při setí se však samozřejmě dbalo i na to, v jaké fázi je právě Měsíc, protože to mělo velký vliv na úrodu. Ve starých kalendářích můžeme najít různé dobré rady ohledně vlivu Měsíce na rostliny v zahradě a na poli! Říkalo se také, že Panna Marie v tenhle den otvírá bránu země všem zvířatům a rostlinám, které v ní byly až doteď schované, a vracejí se k nám i stěhovaví ptáci. To, že jaro je již s definitivní platností tady, potvrzují i pranostiky: „Svatý Matěj přidá polínko, svatý Josef dvě a Panna Marie celou náruč.“, „Do matičky boží tráva neroste i kdyby ji kleštěmi tahal, po Panně Marii roste i kdyby ji palicí zatloukal.“ Když byl tenhle den slunečný, věštilo to dobrý a úrodný rok. Dny se prodlužují, venku je jíž teplo a ptáci zpívají, pořád však ještě je období půstu, proto si na opravdové veselé a bujaré slavení příchodu jara musíme ještě chvilku počkat – a to do Velikonoc!

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.