Home - Články - Vyhnání zimy za lidskou oběť

Vyhnání zimy za lidskou oběť

vloženo 23. 3. 2023
čas čtení: 4 minuty

Vyhnání zimy za lidskou oběť

Slovanský bůh Perun je nejčastěji spojován s vyháněním zimy a následným vítáním jara. Perun to však nedělá jen tak, zcela nezištně. Přijímá za to dary. Nejčastěji býka nebo chléb, občas však dojde i na lidské oběti.

sdílet článek na facebooku

Slavný hromovládce Perun stojící v čele slovanského panteonu a vládnoucí všem slovanským bohům. Nesmlouvavý pán hromu, blesku, větru a bouře, který sesílá blahodárný déšť a napomáhá věšteckému umění. Zároveň však umí na své pohanské příznivce poslat katastrofální pohromy.

Zakopat sekeru a zahnat duchy

Perun byl uctíván jako nejvyšší z nejvyšších a obětováván mu byl zpravidla mladý a silný býk. Sesílal na zemi blahodárný déšť a první „Perunovo“ zahřmění vyhánělo zimu a vítalo první jarní dny. Lidé si lehali na zemi, líbali ji, dělali rámus venku i v chalupách, nebo zakopávali sekery před domem. Těmito rituály oslavovali ukládání se dlouhé zimy k zimnímu spánku a žehnali svému pánu a vládci Perunovi.

Ostatně nejznámější symbol Peruna, sekera, se stala součástí mnoha vesnických krojů. Údajně má unikátní magickou schopnost ochrany před zlými duchy a démony. Některé zvyky dodržujete i vy a možná ani nevíte, že se jedná o pohanské triky vašich dávných předků! Například dávným symbolem Perunovým je ležatý kříž. Křižujete se před bouřkou a domníváte se, že je to křesťanský zvyk trojjedinosti? Omyl. Tímto se za dávných časů prosíval Perun, aby ušetřil prosebníky od svého božského hněvu a neseslal na ně hrozivé hromy a blesky.


Znáte rovněž pravou tradici velikonoční pomlázky, či řehtaček? Velikonoční svátky se staly pro pohany svátky Perunova vítězství nad zimou. Nejčastějším symbolem jara byla upletená pomlázka. Její vzhled připomínal blesk a práskání nahrazovalo „prvohromobití“ a zahánělo zlé duchy pod zem, podobně jak již zmíněná řehtačka. Nastupující křesťanská víra se snažila pohanské zvyky vymýtit, u Perunova kultu však narazila na tvrdý oříšek, proto došlo ke kompromisu a mnoho rituálů a zvyků zůstalo, avšak záštitou jí byla už křesťanská tradice.

Tajemství dubu na Petříně

Kult Peruna byl zřejmě nejsilnějším pohanským kultem v našich krajinách. I po přísných zákazech a upalováních Perunových příznivců a pohanských kněžek se stále nedařilo mocného Peruna vymýtit. Uctíval se dokonce až do konce 19. století a dnešní konspirační teorie tvrdí, že je v tajných řádech uctíván dodnes.

Posvátným symbolem a „modlitebním chrámem“ Perunovým byl od pradávna dub. Jeden takový veliký a starý dub rostl i v Praze na Petříně, kde se mnoho Čechů chodilo k Perunovi modlit a zanechávali tam své oběti. Někdy býka, či dokonce obyčejný čerstvě upečený chléb, šeptem se však mluví dokonce i o lidských obětech.

V zimním čase se u tohoto dubu dělával za přítomnosti Perunových kněžek velký oheň a v něm se zjevovali podivné lidské tváře a tomu ohni se pak Češi klaněli a měli ho ve velké úctě. Dnes už tento dub na Petříně nenajdeme, očití svědci však mluví o podivné energii a síle, která v místech, kde dub stával, stále dává vědět o pohanských rituálech a obětních seancích, které se tu kdysi za tajemných černých nocích konávaly.

|<< < 1011 | 1012 | 1013 | 1014 | 1015

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.