Home - Články - Vůně vede k lásce: Jak vybrat tu správnou?

Vůně vede k lásce: Jak vybrat tu správnou?

vloženo 23. 4. 2019
čas čtení: 5 minut

Vůně vede k lásce: Jak vybrat tu správnou?

Vůně je první posel důležitých zpráv. Vůně ovlivňuje lidské chování a city. Vůně dokáže léčit. Vůně je impulzem vzniku hluboké přitažlivosti. Staré civilizace znaly mystický účinek vůní. My je většinou používáme pouze na to, abychom byli in. Vůně jsou však jazykem duše.

sdílet článek na facebooku

Cestou dýmu

Slovo parfém je odvozeno z latinského PER FUMUS, což znamená prostřednictvím dýmu. Co asi naši předkové před pěti i více tisíci lety řešili cestou vonného kouře? Samozřejmě kontakt s vyššími světy, s božstvy a přírodními duchy. Oheň vše pozemské očišťuje svým žárem a vonné esence spolu s dýmem stoupají k nebesům. Člověk tím sděloval: „Chci tě potěšit vůní, bože, všimni si mě, já se modlím, já ti zpívám a tančím.“

Na prvním místě k boží pozornosti stála vůně. Vůně také zaháněla zlé duchy a pomáhala mrtvým, aby dobří bohové v záhrobí vzali duši mrtvého na milost a přijali ji k sobě. Mrtví a jejich lože byli okuřováni kadidly a balzamováni vonnými olei a přímo do jejich útrob byly zašívány vonné látky: Myrha, cedr, mošus, ylang-ylang, santalový olej.

Vůně lásky


Až později začaly být vůně spojovány s láskou a člověk si přisvojil, co do té doby obětoval bohům. Jak je vidět, legenda o Prométheovi platí ve všech kulturách, protože lidský jedinec si řekl: „Když to mohou mít bohové, chci to taky.“ Hurisky a hetéry se voněly, aby byly přitažlivé pro muže, hlavně pro ty vysoce postavené. Tajemství svých vonných lektvarů si ty nejúspěšnější nechávaly pro sebe nebo je prodávaly za drahé peníze.



Tak vznikla celá škola afrodisiakálních vůní, které se zase zpětně používaly i v náboženských kultech. Legendou je biblický nard, jehož obliba došla do západní kultury hlavně z Indie a z Himálaje, kde roste. Stejně tak slavná ambra. Ta se získávala z útrob vorvaně. V počáteční fázi nepříjemně zapáchala, ale musela se nechat tzv. ustálit a s postupem času začala zemitě a příjemně vonět. Poté se k ambře přimíchávaly další vůně, jako lilie, lotos nebo jasmín.

Pověstná je i myrha, kterou dokonce přinesli tři mudrci jako oběť jezulátku, ale jejíž účinky jsou líčeny jako neodolatelné v Písni písní. Myrhovník, jehož pryskyřice se pro výrobu vůně používala, pochází z Etiopie a Somálska. Vyprávěla se antická pověst, že myrha vznikla proměněním dívky, která byla tak svůdná, že svedla i svého vlastního otce, do něhož se zamilovala. Bohové ji pak zakleli v trnitý keř, jehož pryskyřice lákavě voněla. Myrhové víno se užívalo k omámení a prý jej dostávali odsouzenci na kříži. Na trzích se myrha vyvažovala zlatem.

Jako součást těchto těžkých milostných vůni se užíval i santal a mošus. Santalovníky rostly poměrně rozšířeně po celé jihovýchodní Asii. Mošus bude asi pro leckoho v dnešní době překvapením, jde totiž o pižmo, látku ze žláz kabara pižmového a jiných pižmových živočichů, kteří se vyskytovali ve vyšších polohách na Sibiři, v Himálaji a v Mongolsku. Pro svou pověst milostného povzbuzovače byli tito živočichové téměř vyhubeni. Drahé byly také balzámy z šafránu, aloe a skořice. Uchovávaly se v dózách z alabastru a onyxu, které byly pokladem samy o sobě.



Milostná navigace pro vás

Pokud propadáte beznaději, že nemáte po ruce nard či mošus, a tudíž že váš milostný život nemůže být stoprocentní, zachovejte klid. Najděte si tu pravou podle partnerova slunečního znamení a zvolte v parfumerii jakoukoli lahvičku, jejíž dominantní složku tvoří.

VODNÁŘ podléhá vůni pryšce, estragonu a rozmarýnu
• Pro svedení RYB volte tymián, růži a konvalinky.
• Pro BERANY je vhodná růže s trochou cedru.
BÝKA dostanete jasmínem, šalvějí a vanilkou.
• Rozmarné BLÍŽENCE santalem, mastixem a bergamotem. (Mastix neboli masticha je pryskyřice řečíku lentišku, který se vyskytuje výhradně na řeckém ostrově Chios.)
• Konzervativního RAKA růží, fialkou, ale pozor, i čistotou kafru.
• Královského LVA sveďte vůní gardénie nebo růže.
PANNY, které se tváří cudně, ale skrývají velkou vášeň, přimějete ji ukázat vůní kosatců, fialek a galbániem.
ŠTÍRA svedete celkovou úrovní a jiskrou, pokud přidáte vůni fialek dohromady se santalem a moračinou. (Nebojte se, jde o pakmín.)
STŘELEC za vámi půjde, pokud budete vonět hyacintem, bergamotem a jasmínem.
• Na kolena VÁHY dostane vůně růže nebo orchideje.
KOZOROH miluje svou jedinečnost, a tak je překvapte originálním parfémem s vůni ovoce. Nebo jim jen pod polštář položte levanduli.

Nezapomeňte, že vonět můžete nejen vy, ale ložní prádlo nebo závěsy. Staří Římané posílali mezi návštěvníky hostin holuby s parfémem pod křídly a navoněné psy a kočky. A že ti se ve svádění vyznali! Dál je to jen na vás.

|<< < 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.