Home - Články - Velikonoce 1. část

Velikonoce 1. část

sdílet článek na facebooku
vloženo 18. 4. 2011
Fotolia_zvyky_velikonoce.jpgVelikonoce klepou na dveře a vy už určitě přemýšlíte nad tím, co o svátcích podniknete! Ale pozor – nejen samotné Velikonoce, ale i dny, které jim předcházejí, v sobě mají zvláštní kouzlo a jsou spojeny s velkým množstvím prastarých lidových tradic a pověr! Květná neděla, Zelený čtvrtek a další – seznamte se s nimi!

Možná jste už někdy uvažovali nad tím, proč je datum Velikonoc tak proměnlivé a jak je možné, že někdy jsou již v březnu a jindy až na konci dubna – jako letos! Věřte nebo ne, má to astrologické souvislosti – pro výpočet data Velikonoc je rozhodující dění na obloze! Klíčová je jarní rovnodennost, kdy Slunce vstupuje do znamení Berana, obvykle 20. nebo 21. března. Po jarní rovnodennosti se čeká na první jarní úplněk, který letos připadá až na 18. duben a je ve znamení Vah. První neděle po prvním jarním úplňku, tedy letos 24. duben 2011, je pak Velikonoční neděle!

Náš tip: Vyložte si svou kartu dne! Buďte připraveni na to, co vás čeká!

Velikonoční zvyky se však začínají mnohem dřív – různé tradice se vztahovaly i k postnímu období před Velikonocemi. Po celých 40 dnů bylo povolené jíst pouze bezmasá jídla. To nám dnes může připadat náročné, ale co takhle vyzkoušet si alespoň několik dnů bez masa? Kromě symbolického smutku nad Ježíšovou smrtí má totiž jarní půst příznivé účinky i pro naše tělo a očistí ho po dlouhé zimě od nahromaděných škodlivin! Tradičním postním jídlem byla „pučálka“ - stojí za to ji vyzkoušet! Zelený hrách nechte 2-3 dny naklíčít, tím se zvýší obsah vitaminů, pak ho opečte na másle a dochuťte solí a pepřem – je to překvapivá pochoutka!

Týden před Velikonocemi přichází Květná neděle. V tento den bylo zvykem nechat si v kostele posvětit vrbové kočičky nebo zelené ratolesti, s nimiž se pak pořádaly průvody. Větévky v rozpuku jsou symbolem nového života, spjatým s jarem, proto si je můžete před velikonocemi nasbírat pro štěstí do vázy i v případě, že do kostela nechodíte!

Následuje Škaredá středa – je to středa těsně před Velikonocemi, nepleťme si ji tedy se středou Popeleční. Škaredá proto, že v tento den bylo zvykem vymetat komíny od sazí, a podle staré pověry se nesmíte v tento den na nikoho mračit – to by vám totiž špatná a mrzutá nálada zůstala po celý rok!

Den poté přichází Zelený čtvrtek – v tento den je potřeba vstát ráno velmi brzo a na svítání se pro zdraví omýt rosou nebo vodou z potoka! Pokud to nestihnete, lze tento obyčej provést i na Velký pátek. Před východem Slunce je navíc potřeba zamést dům a symbolicky tak vymést všechno špatné a nečisté. Peklo se typické pečivo zvané „jidáše“, které se jedly namazané medem, přinášejícím podle starobylé víry pevné zdraví.

Po Zeleném čtvrtku následuje Velký pátek a Bílá sobota – ale o těchto dnech si něco víc řekneme až příště!

Hroutí se vám vztah? Poradíme vám, jak k sobě opět najít cestu, a prožít krásné Velikonoce! Zavolejte nám na tel.: 906 701 701. Vaše astroporadna Astrohled

Kupte si masážní olejíček s vůní santalového dřeva! Relaxujte o Velikonocích!

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.