Home - Články - Úplné zatmění Slunce v Jižní Americe

Úplné zatmění Slunce v Jižní Americe

vloženo 30. 6. 2019
čas čtení: 3 minuty

Úplné zatmění Slunce v Jižní Americe

Dnes, 2. července, nastane úplné zatmění Slunce – vzácný a silný úkaz, i když od nás tentokrát nepozorovatelný!

sdílet článek na facebooku

Zatmění v roce 2019

Letošní rok je velmi bohatý na zatmění Měsíce i Slunce! V lednu jsme měli v České republice možnost pozorovat úplné zatmění Měsíce, a již 16. července se budeme moct podívat na další – i když tentokrát jen částečné – měsíční zatmění!

Cestovatelé si však letos mohou vychutnat i mnohem vzácnější úkaz, a to je úplné zatmění Slunce! Nastane 2. července 2019, má pouze jednu drobnou nevýhodu – za jeho pozorováním je nutné se projet až na jižní polokouli, konkrétně do Argentiny nebo Chile! A kdyby to světoběžníkům nestačilo, mohou si letos užít ještě i druhé sluneční zatmění, to však už bude pouze prstencové, nikoliv úplné. Bude to o Vánocích, 26. prosince, a k jeho pozorování si budete muset udělat výlet do Indie nebo Indonésie!



Červencové zatmění Slunce v Chile a Argentině


Věnujme se však teď již úplnému zatmění 2. července 2019! Toto datum určitě nepřehlédněte. Úplné zatmění Slunce je totiž natolik výjimečný nebeský úkaz, že si zaslouží pozornost, i když se na něj nejspíš budete moct podívat jen na televizní obrazovce! Energie zatmění však ovlivní celou Zemi, protože aby k tomuto vzácnému úkazu došlo, musí být Země, Měsíc a Slunce přesně v jedné přímce. Zatmění Slunce vždy nastává během měsíční fáze novoluní, kdy Měsíc na obloze není vidět – nachází se totiž těsně vedle Slunce a vychází i zapadá zároveň s ním. Jen vzácně se stane, že Měsíc Slunce v tomto bodě své oběžné dráhy úplně zastíní! A to je přesně podstata slunečního zatmění! V dávných dobách měli lidé z tohoto úkazu strach a považovali ho za špatné znamení – dnes už naštěstí známe jeho původ a víme, že se není čeho bát! Ale citlivější osoby možná pocítí, že se s energiemi děje něco výjimečného!

Letošní úplné zatmění Slunce vyvrcholí 2. července ve 21:15 našeho času. V časových pásmech Jižní Ameriky bude tou dobou podvečer před západem Slunce. Kdo by chtěl toto zatmění pozorovat v jeho maximální kráse, bude to mít hodně složité, protože jeho maximální trvání 4 minuty a 33 vteřin se bude týkat odlehlých mořských dálek někde uprostřed Tichého oceánu! Obyvatelé a návštěvníci Argentiny nebo Chile si zatmění budou užívat po dobu trvající mezi jednou minutou a dvěma a půl minutami. Pozorovatelům navíc může zhatit plány i špatné počasí, v nyní panujícím zimním období zde totiž lze očekávat větší výskyt dešťů. V době zatmění bude Slunce již nízko nad podvečerním obzorem, a bude se blížit k západu nad pohořím Andy, jejichž štíty a oblačnost nad nimi mohou na některých místech pozorování taky zkomplikovat!



Kdy se dočkáme příštích zatmění?

Jak vidíte, pozorovat letošní úplné zatmění nebude úplně jednoduché, a to dokonce ani pro obyvatele zemí, nad kterými bude probíhat! Ale nezoufejte, již za dva týdny si totiž budete moct vychutnat alespoň částečné zatmění Měsíce, které je sice mnohem méně vzácné, ale k jeho pozorování budou výjimečně dobré podmínky. Nastane totiž 16. července ve 23:31, a to znamená krásný teplý a doufejme, že i jasný letní večer!

A pokud byste přece jen toužili vidět zatmění Slunce na vlastní oči a nemáte zrovna rozpočet na daleké cesty, poznačte si do kalendáře datum 10. června 2021, kdy bude v České republice pozorovatelné nejbližší částečné zatmění Slunce. Za příštím úplným zatměním Slunce v Evropě si pak můžete zajet 12. srpna 2026 do Španělska. Vyplatí se to, protože úplného zatmění pozorovatelného v Česku se nejspíš nikdo z nás nedožije – nastane totiž až 7. října 2135!

|<< < 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.