Home - Články - Týden do Velikonoc

Týden do Velikonoc

sdílet článek na facebooku
vloženo 27. 3. 2010
zvyky7-kocicky.jpgPřesně za týden nás čekají Velikonoce. Neděle týden před nimi má název Květná. K tomuto dni se kdysi na vsích vázaly různé zvyky, které měly zajistit lidem štěstí na celý další rok. Hlavní roli v nich hrály kočičky – ne však ty čtyřnohé, ale ty, které můžeme na jaře vidět na větvičkách vrby jívy! Tyhle kvetoucí větévky lidé o Květné neděli nosili do kostela, aby jim je pan farář posvětil. Takové posvěcené kočičky pak měly magickou moc a svým majitelům přinášeli životní energii, štěstí a radost do následujícího roku. Ke Květné neděli se vztahují i další pověry – každý by si měl v tenhle den obléct nové šaty, aby byl krásný a zdravý jako květ. Kromě toho bylo zakázáno cokoliv péct, protože by to přineslo do domu neštěstí. Dům se také vymítal zelenými ratolestmi, které ho měli očistit ode všeho špatného. Tenhle rok připadá Květná neděle na poslední neděli v březnu, a ta je pro nás zajímavá i z hlediska jednoho moderního „zvyku“. V noci ze soboty na neděli v poslední březnový víkend si totiž posouváme hodinky o hodinu dopředu, jedna hodina se nám kdesi „ztratí“ a začíná se takzvaný letní čas. Budeme odteď muset vstávat o hodinu dřív, ale večer si užijeme pozdějšího západu slunce. Trochu tedy „obelháváme“ svoji lenost tím, že předstíráme, že je později než ve skutečnosti je – Slunce se totiž po celý rok řídí tím časem, kterému my říkáme zimní! Letní čas nás provází zatím ještě jen poměrně krátkou dobu, teprve od první poloviny dvacátého století, a nepoužívá se zdaleka ve všech zemích na světě – v Evropě se s ním nesetkáme třeba na Islandu.

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.