Home - Články - Totemová zvířata: Král peřejí – losos

Totemová zvířata: Král peřejí – losos

vloženo 28. 4. 2020
čas čtení: 5 minut

Totemová zvířata: Král peřejí – losos

Byly nám dány řeky plné ryb. Nejen pro naši obživu, ale také pro energii, která se v nich rodí a plyne. Je to energie změny, síla života. Jedním z rybích bohů, kterého Indiáni velmi ctí, je losos. Je to král, který umí přeskákat peřeje proti proudu a vrátit se do místa svého zrození, aby mu dal ze sebe to nejlepší.

sdílet článek na facebooku

Odmítnutý dar

Vesmír nám dal vše, co potřebujeme. Nejen k přežití, ale k bohatému, plnému životu, který nás má bavit a těšit. Jedním z mnoha darů jsou řeky a jejich obyvatelé. Voda je spojena s lidskými city a ryby, které v ní žijí, jsou jejich zhmotněním. Ani jedna kapka ve vlnách bystré řeky nepoteče stejně, žádný moment se nebude nikdy opakovat. Je to stejné jako v našem životě. Rozumět řece znamená i to, milovat její obyvatele. Indiáni severoamerického kontinentu byli s řekami pevně spjati. Jako malí se učili plavat tak, aby nezčeřili ani vlnku. Potápět se a rybařit. Poděkovat řece za očištění, potravu a vodu k pití, kterou nám dává. Pstruh byl pro Indiány králem toku. Zároveň byl nespoutaným cestovatelem, který žil ve slané vodě moře, ale svá mláďata přišel vyvést do řeky svého zrození, i kdyby ho to mělo stát všechny síly. Byl věrný a nezdolný. Když ho Indián ulovil, poděkoval mu jako svému bratru za jeho maso a řece za to, že je zdrojem takové hojnosti. Řeka byla pro Indiány svatá a ryby, které z ní jedl, byly také svaté. Protože je ctil, bral si od nich jejich sílu.

My lidé, obyvatelé střední Evropy, jsme pořádali na lososy žijící v Labi, pravidelné hony. Třikrát až čtyřikrát do roka stovky let – až jsme je téměř vyhladili. Losos je věrný, a tak se k nám vracel, ale my jsme postavili přehrady, které nemůže překonat. Vyskočí třeba i pět metrů, aby překonal peřej. Ale nevyskočí sto metrů, aby mohl překonat přehradní hráz. Takto ho vesmír nestvořil. My jsme zničili a odmítli nádherný dar vesmíru. Tak jako jsme to udělali i s ostatními dary. Nejspíš proto, že si myslíme, že ne vesmír, ale člověk je bohem. Jenže není.


Král vod

Losos potřebuje ke svému životu sladkou i slanou vodu. Své děti přichází zplodit do místa svého zrození, uplave stovky, někdy i tisíce kilometrů proti proudu řek, aby našel místo, které si pamatuje. Jak a podle čeho, to je dodnes záhada, ale jisté je, že lososí samice a samec se zastaví přesně na místě, odkud pochází. Lososí potěr pak vyspívá v tomto kraji a přináší tomuto místu obrovskou energii všech svých předků. Je to něco jako požehnání. Když mladí lososi táhnou zpět do moře, 80 procent z nich uloví vodní a ptačí predátoři. Ta malá skupina ale dosáhne cíle, širého moře, kde žije svobodně ve slané vodě až do dne, kdy pocítí, že se musí vrátit proti proudu. Neměl by to losos lehčí, kdyby se rozhodl pro řeku nebo pro moře? Jistě měl, umí žít tam i tam bez fyzické újmy. Ale jeho život by nebyl úplný. On tu spanilou jízdu musí podniknout. Překonat sám sebe, riskovat, být silný. Losos je pro indiány symbolem obrovské síly. Praotec lososů je dárcem životní energie, králem vod a svobodného žití. Právě tuto sílu nám losos do života přináší, pokud ho požádáme.

Je šťastný všude

Mořský losos vypadá jako klasická rybí kudlička, je stříbrný a má i takový ikonický tvar. Živí se mimo jiné i korýši, z látek, které se v nich nacházejí, má načervenalé maso. Když se vydá do sladké vody, maso trochu vybledne a mění se i barva šupin: udělají se mu skvrny jako paví oka, na bříšku přechází do červenohněda.


Dovede žít ve sladké i slané vodě. Vnitrozemský pstruh patří také do čeledi lososovitých ryb. Zdomácněl v našich sladkých vodách, je Slovany pojmenován slovem pьstrъ, tedy pestrý. Losos mění svůj vzhled podle prostředí, kde právě žije. To mu skýtá mimikry – jiné krytí v moři a jiné zase v řece. Všude, kde právě žije, žije naplno, je šťastný. Pokud není někde spokojen, i samotný jedinec se umí oddělit od hejna a hledá místo, kde mu bude líp. Může dorůst až do metru a půl, pokud se mu dobře daří. Za svého života dává krajině i lidem královskou energii a nezdolnost a poté, co se stane úlovkem, zase velkou výživu ze svého těla. Kdyby byli lidé tolik užiteční, jako je losos, mohli by si gratulovat.

Meditace na lososa

Chcete dostat dar obrovské síly, chcete unést odpovědnost, kterou na nás život valí? Ničeho se nelekat, být pohybliví, umět si vychutnat kouzlo světa, kam jsme byli vrženi? Umět spatřit, co nám život dává? Chcete plout životem radostně jako čistou bystřinou, vychutnat si každý moment, jenž nám byl dán? Postavte si na stůl skleněnou misku s vodou, nad ní zapalte svíci a poproste praotce lososů, aby ve vás posílil tyto vlastnosti. Představte si, že jste rybou, která radostně pluje s proudem i proti proudu. Vžijte se do lososa. Udělejte to několikrát, před úplňkem, během něho a těsně po něm. Pak pozorujte svou sílu a vytrvalost. Poznáte změnu. Nezapomeňte praotci lososů poděkovat.

Všeobecný článek o významu totemových zvířat si můžete přečíst ZDE: Totemová zvířata – průvodci našim životem

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.