Home - Články - Tajemná síla úsměvu a smíchu

Tajemná síla úsměvu a smíchu

vloženo 5. 10. 2023
čas čtení: 10 minut

Tajemná síla úsměvu a smíchu

Kolikrát jste se dnes již zasmáli nebo alespoň pousmáli? Úsměv má tajemnou léčivou sílu, a dokonce existuje i meditace smíchu! Tak se smějte, kolik to jde! A obzvlášť dnes, kdy je Mezinárodního dne úsměvu.

sdílet článek na facebooku

Smích je lidský!

Schopnost smát se a usmívat je jedinečná vlastnost nás lidí. Ze všech živých bytostí to kromě nás dokáží jen naši blízcí příbuzní lidoopi. Jiná zvířata se smát nedovedou a své pozitivní emoce projevují jinými způsoby. Váš pejsek nebo kočička se na vás tedy usmát nemohou, i když vám jejich roztomilý obličej může připadat usmívavý! No a co, my zas neumíme vrtět ocasem!

Úsměv a smích však mají mnohem hlubší smysl, než pouze dát najevo našemu okolí, že máme dobrou náladu a je nám veselo. Tajuplná moc těchto lidských projevů radosti je totiž vskutku magická a dokáže dokonce i léčit! Schopnost úsměvu je nám lidem vrozená a smějí se lidé napříč všemi kulturami na Zemi! A to rozhodně není náhoda!


Úsměv léčí tělo i duši

Když se usmíváte, vaše tělo i psychika se uvolní a relaxuje. Do krve se vyplavují hormony štěstí endorfiny, a naopak výrazně klesá hladina stresových hormonů. Ustupují pocity úzkosti a deprese, zlepšuje se nálada. Odbourávají se negativní emoce, včetně těch, které nás tíží dlouhodoběji.

Krevní tlak se upravuje, bolesti v těle slábnou až mizí, lépe dýcháme a urychluje se také hojení ran. Časté usmívání navíc prospívá naší imunitě a zvyšuje obranyschopnost těla proti nejrůznějším infekcím!

Proto se vyplatí záměrně se usmívat i tehdy, když se vám do toho zas tolik nechce, protože jste třeba nervózní nebo přetíženi. Nikoliv však hraný a umělý úsměv, ale ten upřímný a opravdový. Zkrátka si zkuste najít něco, co vám dá důvod se usmát a dopřejte si to. Například se usmějte na kolemjdoucí dítě, na milou prodavačku nebo třeba na sluníčko, když vykoukne zpoza mraku.

Meditace smíchu

Smích má podobné účinky jako úsměv, ale ještě silnější a intenzivnější. Proto se vždy vyplatí najít si důvod se schuti zasmát. A to naštěstí není vůbec složité – stačí se podívat třeba na dobrou komedii nebo si zkrátka jen přečíst pár povedených vtipů. A můžete mít dobrý pocit, že jste kromě dobré nálady zároveň udělali něco pro své zdraví!


A věděli jste, že existují dokonce i duchovní směry, které pracují s blahodárnou energií, kterou smích přináší? Známý indický mystik Osho propagoval takzvanou meditaci smíchu. O co jde? Zkrátka smát se záměrně! Tento duchovní učitel doporučoval začít každé ráno tím, že se hned po probuzení začnete na několik minut hlasitě smát! To vám pomůže naladit se na celý den a brát všechny vaše problémy a starosti s mnohem větší lehkostí a nadhledem. Tak co, zkusíte si takhle zameditovat?

Zacvičte si se smíchem

A představte si, že dokonce existuje i jóga smíchu! Ta používá různé speciální tzv. „smíchocviky“, jejichž cílem není nic jiného než navodit si pořádný smích! Toto skvěle funguje hlavně při skupinovém cvičení.

Pointa všech léčebních a duchovních technik, které využívají sílu smíchu, je však pořád stejná. Na naše tělo působí smích a úsměv stejně léčivě bez ohledu na to, jestli přišel spontánně nebo jestli jste si ho nějakým způsobem navodili sami. A z toho vyplývá jediné. Nikdy nepropásněte šanci pořádně se zasmát!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.