Home - Články - Tajemná Luna v polostínu – povede se vám ji spatřit?

Tajemná Luna v polostínu – povede se vám ji spatřit?

sdílet článek na facebooku
vloženo 27. 11. 2012
Tajemná Luna v polostínu – povede se vám ji spatřit?

Věděli jste, že zatmění Měsíce může na obloze proběhnout, aniž bychom si ho vůbec všimli? Někdy se stane, že se Luna schová do stínu Země pouze částečně – pak nastává polostínové zatmění! Na to nejbližší se můžete těšit už ve středu 28. listopadu 2012!



Jak zatmění pozorovat?

Musíme vás však trochu zklamat – z území České republiky si Měsíc v polostínu příliš dlouho neužijeme. Zatmění totiž vyvrcholí v 15:33, a to bude Luna ještě pod obzorem. Lepší podmínky k pozorování úkazu budou v zemích na východ od nás, třeba v Rusku. Úplně zkrátka však nepřijdeme ani my, Luna vychází kolem 16:10 (přesná minuta se v rámci České republiky liší), takže ještě stihneme alespoň závěr tohoto jedinečného úkazu. Tak na to nezapomeňte a pozorně se dívejte na oblohu – směrem k východu! Moc času na to mít nebudete – pozorovatelná vrcholná část úkazu bude trvat pouze kolem patnácti minut a Měsíc z polostínu vystoupí deset minut před šestou hodinou, ale v té době už nebude stín prakticky vůbec patrný.

Chcete si zatmění opravdu užít? Pak si udělejte výlet někam, kde vás nebude rušit pouliční osvětlení, nejlépe na východní svah nějakého kopce, abyste mohli pozorovat dění těsně nad obzorem, které bude naprosto klíčové! Raději si přibalte sebou i dalekohled – polostínové zatmění totiž na rozdíl od úplného zatmění nemusí být při pohledu volným okem příliš patrné. Místo toho, aby se Měsíc z našeho pohledu úplně začernil, zůstane pouze trochu „začouzený“. Ale i tak to může stát za to!

Úplné, polostínové, částečné – jak zatmění vznikají?

Jak je to vlastně se zatměním Měsíce? Proč je někdy úplné a jindy pouze částečné? Proč ho jednou lze pozorovat a jindy ne? A jak často se vlastně opakuje?
Dovolte nám malou lekci astronomie, ale nebojte se, nebude to nic složitého a pro pochopení zatmění je to nezbytné! Asi si pamatujete, že zatmění Měsíce vzniká, když se Země dostane přesně mezi Slunce a Lunu, podmínkou je, že všechny tři tělesa musí být v jedné přímce. Měsíc pak nemůže odrážet sluneční záři, protože mu ve „výhledu“ na Slunce „překáží“ Země, kterou je zastíněn. Taková situace nastane vždy jen na velmi krátkou dobu, necelé dvě hodiny. Měsíc postupně vstoupí do stínu, chvíli v něm pobude a pak opět vystoupí.
Zatmění Měsíce může nastat jen a pouze o úplňku, nikdy jindy. Úplňků máme v roce třináct – co myslíte, jak často dochází k zatmění? Ne, není to vždy – musí totiž dojít ke specifické souhře polohy všech tří těles, a ta je mnohem vzácnější než pouhý úplněk. K zatmění Měsíce dochází přibližně dvakrát až třikrát ročně. Možná si říkáte, že je to hodně, je to však v měřítku celé zeměkoule. Z našeho území lze pozorovat pouze část z nich. Blížící se polostínové zatmění je letos jediné a v některých letech se nedočkáme vůbec žádného zatmění. V roce 2013 se zas můžeme těšit hned na dvě zatmění – 25. dubna částečné a 18. října polostínové. V roce 2014 se žádného zatmění nedočkáme a na nejbližší úplné si musíme počkat až do 28. září 2015.

Už jsme nakousli, že existují tři typy zatmění. Jaký je mezi nimi rozdíl? Při úplném zatmění se celý měsíční kotouč na chvíli zcela ponoří do stínu. Částečné zatmění znamená, že temnota pohltí i ve vrcholné fázi zatmění pouze část plochy Měsíce. A při polostínovém zatmění není stín, zakrývající Měsíc, úplně černý – je zkrátka takový polovičatý.

NÁŠ TIP: Vonné tyčinky Luna – jemná a příjemná vůně připomínající zasněnou noční procházku vás okouzlí a spojí vás s tajuplnými sílami věčně proměnlivé Luny! Objednávejte ZDE!

Zatmění a lidská psychika


Lunární síly na nás působí víc, než by si kdo mohl kdy myslet! Ať už je to střídání měsíčních fází nebo putování Luny přes jednotlivá znamení zvěrokruhu, každý, kdo někdy zkusil působení těchto cyklů na své tělo a duši pozorovat, jistě potvrdí jejich sílu.
Sledujete lunární kalendář? Zkuste to – je to nepostradatelný pomocník!

Fotolia_zvyky_Tajemna_Luna_v_polostinu.jpg.jpgV době úplňku je energie Luny na svém vrcholu a pro většinu lidí je toto období nejsilnější z celého měsíce. Je to doba, která přináší intenzivní vášně, silné pocity, ale také neklid, roztržitost nebo nervozitu. Je proto důležité vyhýbat se v době úplňku přílišnému stresu nebo fyzicky či psychicky náročným činnostem. Soustředěnost může být horší, plánovat cokoliv odpovědného se na tento den nevyplatí.
Úplněk je doba jako stvořená pro zábavu a odreagování se od starostí. Hodí se též pro meditaci a rozjímání. Pokud si však myslíte, že se konečně pořádně prospíte, tak omyl, o úplňku se totiž častěji objevuje nespavost!

Energie zatmění ještě víc vyhrocuje už i tak dramatické působení úplňku. V dávných dobách lidé o těchto energiích věděli, ale obávali se jich a zatmění považovali za špatné znamení. Dnes už však víme, že táto energie má velký potenciál, jen ho musíte umět správně nasměrovat, aby vám pomohl a nevyvedl vás z rovnováhy!

Připravte se pořádně!


Tak co, jste připraveni vyrazit odpoledne pozorovat zatměný Měsíc a pak večer vyrazit za zábavou nebo naopak domů, trochu si zameditovat a odpočinout?
Přibalíme vám ještě na závěr několik rad navíc!

Lunární kalendář ovlivňuje spoustu věcí v našem životě – včetně toho, co je a není vhodné jíst a na co si dávat pozor v péči o zdraví! Zkuste to!
O úplňku je vhodné dopřát si odlehčený jídelníček, zkuste třeba zeleninový den, krásně vám očistí tělo od škodlivin a rozjasní duši. Naopak, příliš těžká strava je v kritické době úplňku, a ještě navíc zatmění, příliš zatěžující. Luna prochází 28. listopadu 2012 v době zatmění znamením Blíženců – pokud jste se narodili v tomto znamení, určitě si dopřejte meditaci – je to pro vás jeden z nejsilnějších dnů v roce!
A vy ostatní znamení, dejte si pozor na nachlazení – při Luně v Blížencích máme citlivější dýchací cesty a plíce. Tak pozor na to!

Nevíte, čím obdarovat vaše blízké či přátele? Věnujte jim dárek, který je určitě potěší - horoskop na míru!

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

NAŠI PORADCI - Vyberte si svého poradce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.