Home - Články - Svatý Vít

Svatý Vít

sdílet článek na facebooku
vloženo 14. 6. 2010
fotolia_zvyky-a-tradice_sv.Vit.jpgPatnáctého června najdeme v kalendáři svatého Víta. Tento den patří mezi staré svátky, ke kterým se vážou mnohé lidové pranostiky. Ještě pořád trvá období, kdy můžeme očekávat časté deště, které začaly na Medarda. Říkalo se, že „svatý Vít dává trávě pít“. Když však bylo na Víta hezky, měli lidé lepší náladu nejenom proto, že si mohli užívat sluníčka – pěkné počasí totiž věštilo dobrou úrodu! Déšť v tomto období byl kritický především pro úrodu obilí. O tom vypovídá další pranostika: „Prší-li o svatém Vítu, škodí to žitu.“ V tomto období již postupně utichá typický jarní ptačí zpěv: „Svatý Vít bere ptákům píšťalky.“ A kdo byl vůbec svatý Vít? Tento světec, jehož jméno nese pražská katedrála, se nikdy nedožil dospělého věku – zemřel jako mučedník již v sedmi letech! Žil v Římské říši na konci třetího století. Již v dětském věku měl v otázkách víry jasno, zázračně uzdravil několik lidí a ani mučení nemohlo jeho křesťanské přesvědčení zlomit. Byl uctíván již ve středověku a je patronem Českých zemí. V Praze byla ve čtrnáctém století – mnoho staletí po jeho smrti – uložená významná část jeho ostatků. Ty daly jméno katedrále a také Svatovítským zvonům, které měli lidé ve velké úctě, připisovali jim magickou sílu a vázalo se k nim množství pověstí. Svatý Vít ochraňuje také nemocné trpící epilepsii, lidově zvanou „tanec svatého Víta“.

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.