Home - Články - Svatý Petr a Pavel

Svatý Petr a Pavel

sdílet článek na facebooku
vloženo 28. 6. 2010
fotolia_zvyky_Petr_a_Pavel.jpgDalším významným dnem v lidových tradicích je den svatého Petra a Pavla, který připadá na 29. června. Svátek mají hned dva významní světci, kteří mají velký podíl na šíření křesťanské víry. Většina z nás ví, že svatý Petr byl jedním ze dvanácti apoštolů a Ježíš mu určil roli „skály, na níž bude vybudována církev“ - papežský trůn někdy nazýváme též „Petrovou stolicí“ a jméno Petr v překladu znamená skála.

Svatý Pavel také patřil mezi první misionáře a intenzivně šířil křesťanství v mnoha zemích. K tomuto dni se neváže mnoho lidových zvyků ani oslav, ale o to více je pranostik. Déšť a bouřky na Petra a Pavla přinášejí bohatou úrodu hřibů: „Na svatého Petra a Pavla když hrom tříská, hřiby do země zatiská.“ anebo „Petr rozsévá houby, Pavel myši, když prší.“ Vidíme tedy, že déšť měl i své nevýhody! Toto období nám již může ledacos napovědět i o příští zimě, ač je ještě daleko. Říká se totiž: „Je-li od Petra až do Vavřince parno, bývá v zimě dlouho studeno.“ Vavřinec má svátek až 10. srpna – pokud tedy začneme na několik týdnů sledovat počasí, můžeme se pokusit už teď předpovědět, jestli se máme obávat tuhé zimy!

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.