Home - Články - Svatý Jakub a Ilja Hromovládce

Svatý Jakub a Ilja Hromovládce

sdílet článek na facebooku
vloženo 19. 7. 2010
Fotolia_zvyky_sv.-Jakub.jpgDvacátého července má svátek Ilja neboli Eliáš. Tento světec má velký magický význam v slovanských zemích – především v Rusku. Proč? Po příchodu křesťanství na něj totiž pravoslavná církev přenesla velká část „pravomocí“ hlavního boha starých Slovanů – vládce hromu a blesku jménem Perun!

Ilja Hromovládce neboli prorok Eliáš se pro staré Rusy stal patronem tajemných a životodárných bouřek, o něž v období jeho svátku nebývá nouze. Eliášův svátek získal velký význam a provázely ho oslavy i magie. Pětadvacátého července pak v kalendáři přichází den svatého Jakuba. Svatý Jakub řečený Větší byl jedním z apoštolů a bratrem evangelistu Jana. K jeho životu se váže hodně legend – a k jeho svátku zas hojnost pranostik! Co nám tedy moudrost předků říká o tomto dni? Předpovídá se úroda: „Tři dny před Jakubem jasné, urodí se žito krásné.“ ale také to, jaká bude nadcházející zima: „Je-li teplý svatý Jakub, studené jsou Vánoce.“ nebo „Kolik mračen na Jakuba, tolik v zimě sněhu.“ Vyzkoušíte si, jestli to funguje?

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.