Home - Články - Svatá trojice

Svatá trojice

sdílet článek na facebooku
vloženo 29. 5. 2010
Fotolia_svata_trojice.jpgNa přelomu května a června najdeme v křesťanském kalendáři svátek Nejsvětější Trojice. Slaví se v neděli týden po Letnicích a letos připadá na 30. května. Ve zvycích, které provázejí tyto dva svátky však najdeme více pohanských a čarodějnických prvků než křesťanských! Obyčeje, které se církvi nikdy nepovedlo úplně vymýtit, nakonec splynuly s křesťanskými slavnostmi. Slyšeli jste někdy název Rusálie nebo Rusadla? Bylo to staroslovanský svátek vítaní léta, který se slavil právě teď, na sklonku května. Jako napovídá název, den byl zasvěcen rusalkám – vodním vílám, které žily u studánek a potoků, a svou krásou a dlouhými zelenými vlasy okouzlovaly mládence. Ale běda tomu, kdo jim podlehl, živého ho už nepustily! Jinak však rusalky nebyly zlomyslné a měly za úkol ochraňovat studánky a prameny. Lidé jim proto o jejich svátku přinášeli na tyto místa dary a chodili čistit studánky. Kromě toho bylo zvykem na Rusadla volit krále a královnu z řad mládenců a dívek. Král pak s družinou svých kamarádů obcházel vesnici, to samé dělala královna s ostatními dívkami. Někdy představovaly krále a královnu místo živých lidí slaměné figury, které pak byly hozeny do vody nebo roztrhány a rozházeny po polích pro zajištění dobré úrody. Kolem polí lidé obcházeli v obřadních průvodech nebo kolem nich sedláci práskali bičem – to všechno mělo zajistit dobrou úrodu a zahnat zlé duchy!

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.