Home - Články - Svatá Markéta

Svatá Markéta

sdílet článek na facebooku
vloženo 12. 7. 2010
Fotolia_zvyky_Sv.marketa.jpg„Svatá Markyta hodila srp do žita!“ – tak tvrdí pranostika! Svatá Markéta Antiochijská slaví svátek 13. července a právě teď , v polovině sedmého měsíce v roce, se začínají žně. Poukazuje na to i jiná verze tohoto rčení: „Svatá Markyta vede žence do žita.“ Kdo byla ona svatá Markéta?

Tato dáma žila ve třetím století na území dnešního Turecka. Byla mučednicí z řad prvních křesťanů. O jejím životě se nedochovalo mnoho zpráv, přesto však patří mezi nejvýznamnější světce. Vzepřela se svému pohanskému otci, byla mučena a popravena stětím. Podle jedné legendy přemohla démona, který se jí zjevil v podobě draka. Svatá Markéta je patronkou těhotných žen , rolníků a polních plodin. Snad to souvisí právě s obdobím, na které její svátek připadá. Když je Markéta deštivá, předpovídá to hojnost ořechů: „Na Markétu-li prší, ořechy ze stromu srší.“ A jakými magickými praktikami si kdysi lidé zajišťovali úspěšný průběh žní? Obilí coby základní zdroj obživy se vždy těšil velké úctě a posvátnosti. Začátky žní bývaly spojené s obřady – v křesťanské době to byly modlitby, v dávných pohanských dobách pak obětování prvních klasů obilí bohům a démonům! Ne všichni lidé však měli dobré úmysly. Kdo chtěl uškodit svému nepříteli na úrodě, vázal mu na obilných klasech uzly – šlo o formu uhranutí!

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.