Home - Články - Štědrý den

Štědrý den

sdílet článek na facebooku
vloženo 22. 12. 2010
Fotolia_zvyky_stedry_den.jpgVánoce již klepou na dveře a všude je cítit, že svátky se nezadržitelně blíží! Jste na ně připraveni? I v dávných dobách bylo na Štědrý den potřeba připravit spoustu důležitých věcí – ne vždy to však byl stromeček, dárečky nebo kapr, jak jsme zvyklí dnes. Chcete se dovědět něco o vánočních zvycích a čarování našich dávných předků?

Mít o Vánocích doma stromeček je poměrně nový zvyk. Jeho kořeny sahají do Německa 17. století a u nás byl původně rozšířen jen v bohatších měšťanských rodinách a bývala to vždy jedle. Je ovšem možné, že prapůvod tradice vánočních stromečků se ukrývá v mnohem hlubší minulosti. Jehličnatý stromek, který na zimu neopadává, je totiž symbolem věčného života a naděje na příchod nového jara. S oslavou návratu světla zřejmě souvisí i tradice zapalování svíček na stromečku.

Kromě neodmyslitelného kapra patří na štědrovečerní stůl velké množství dalších tradičních pokrmů. Opět platí, že kapr patří mezi poměrně nové zvyky, i když zachovává starou tradici, že štědrovečerní jídlo musí být co nejbohatší, ale přitom postní, tudíž z masa je povolena pouze ryba. Tradiční štědrovečerní recepty se v různých krajích a oblastech lišily, ale suroviny se často opakovaly – hrách, čočka, houby, ořechy, mák, kysané zelí a další. Pokud chcete zůstat po celý rok zdraví, štědrovečerní večeři musí podle dodnes rozšířené slovenské tradice otevírat vánoční oplatky. Oplatky se jí s česnekem a medem – potravinami, které symbolizují pevné zdraví.

U štědrovečerní večeře je ovšem potřeba myslet i na další věci. Pokud si chcete zajistit bohatství v nadcházejícím roce, měli byste pod svícen – nebo podle jiné verze pod talíře – na prostřeném stole vložit minci. Stejný účel má odkládání šupin z vánočního kapra, které je pak potřeba nosit po celý rok v peněžence – nebo je opět dát pod talíř na stole. Na štědrovečerní stůl se kdysi prostíral jeden talíř navíc a nechávala se prázdná židle pro zemřelé příbuzné. Kromě toho nesmí od stolu nikdo odejít před skončením večeře, jinak by rodina nezůstala v dalším roce soudržná. Tuto funkci někde plnil taktéž řetěz, kterým se spoutávaly nohy stolu. Někde se zas pod stůl pokládala sekyra, na kterou si každý ze stolovníků musel položit nohu, aby ho v nadcházejícím roce nezastihla nemoc. U večeře se nezapomínalo ani na domácí zvířata – každé z nich muselo v tento magický večer ochutnat něco ze slavnostních pokrmů! Dál bylo na Štědrý den zvykem pomazat si tváře medem – to proto, aby nás po celý rok měli lidé rádi!

Tajemná vánoční noc má magickou moc prozradit nám něco o tom, jaký nás čeká v příštím roce osud. Určitě znáte věštění z příčně rozkrojeného jablka – pokud najdete jádřinec ve tvaru pěticípé hvězdy, předpovídá to štěstí a zdraví, zatímco kříž varuje před rizikem onemocnění. Podobně se věštilo z vlašských ořechů – výsledek závisel na tom, jestli jste po rozlousknutí ořechu spatřili zdravé nebo černé jádro. Další známý způsob věštění z plovoucích svíček v ořechových skořápkách asi nemusíme představovat – lodička, která se vzdálila od ostatních, předpovídala svému majiteli dlouhou cestu, pokud se převrátila, hrozila dotyčnému nemoc. Nejvíce si však štědrovečerního věštění užily mladé neprovdané dívky, které se různými způsoby snažily odhalit, jestli se příští rok vdají a za koho – třeba litím olova nebo házením pantofle za hlavu – pokud by jeho špice směrovala ke dveřím, čeká vás v příštím roce svatba!

Chcete vánočních svátků využít k urovnání vztahů se svými nejbližšími nebo s vaším partnerem? Jak to provést? Podaří se to? S pomocí hvězd nebo Tarotu vám odpovíme! Zavolejte nám na tel.: 906 701 701. Vaše astroporadna ASTROHLED

Jaký pro vás bude rok 2011? Bude se vám dařit? Potká vás láska? Přečtěte si svůj roční horoskop!

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.