Home - Články - Silvestr a Nový rok

Silvestr a Nový rok

sdílet článek na facebooku
vloženo 29. 12. 2010
Fotolia_zvyky_silvestr.jpgSilvestrovské oslavy jsou před námi a každý z nás si určitě přeje vstoupit do Nového roku co nejlepším způsobem. Možná by tedy stálo za to vyzkoušet některý ze starých novoročních zvyků – přinese vám to štěstí a bohatství! Příchod Nového roku se ovšem neslavil vždy a všude 1. ledna. Přečtěte si, jak se v běhu dějin měnily jeho podoby!

Naši pouť za novoročními zvyky začneme kdesi v hlubinách dávné historie. Staří Keltové, kteří žili na našem území před více než dvěma tisíciletími a k jejichž magickým vědomostem se v dnešní době vrací mnoho čarodějek, slavili příchod Nového roku o svátku zvaném Samhain, který připadá na přelom října a listopadu. Tajemná Samhainová noc otevírala lidem bránu do onoho světa a díky tomu bylo možné komunikovat s mrtvými. Kromě toho patřilo mezi novoroční zvyky starých Keltů pálení ohňů a různé věštecké praktiky.

Když se přesuneme od Keltů do antického Říma, uvidíme jeho starověké obyvatele slavit příchod Nového roku na začátku března, tedy v období, kdy se objevují prvních známky jara. Oslavy trvaly celé tři dny a spojovaly se hlavně s rozdáváním dárečků pro štěstí a obecnou veselostí.

V Číně a dalších zemích východní Asie slaví i v dnešní době Nový rok podle starobylého kalendáře, řídícího se fázemi Měsíce, a připadá přibližně na přelom ledna a února. Mezi důležité zvyky patří velký úklid, při němž je na konci starého roku z domu symbolicky vymeteno všechno staré a nečisté. Na Nový rok se vyzdobí dům a rozdávají se dárečky. Barvou, která přináší štěstí do nového roku, je červená. Všude se konají velké oslavy, při nichž hrají důležitou roli vyobrazení zvířete, jemuž je začínající rok zasvěcen podle čínské astrologie. V Japonsku je zvykem posílat novoroční přáníčka až po začátku roku, protože dělat to v předstihu, tak jako u nás, přináší podle tamějších pověr neštěstí.

I v našich zemích je ovšem vítání roku spojeno s velkým množstvím starých pověr. Nejspíš víte, že v první den nového roku je potřeba připravit na oběd pokrm z čočky, protože svým tvarem připomíná mince a přinese tudíž rodině do dalšího roku bohatství a prosperitu. Neměla by se naopak jíst drůbež, protože by pak mohlo z domu odletět štěstí. A v každém případě je nutné vyhnout se v tento den hádkám a sporům a mít v celém domě hezky čisto, protože se říká: „Jak na Nový rok, tak po celý rok.“

Sestavíme vám osobní horoskop na rok 2011 ušitý vám přímo na míru!
Zavolejte nám na tel.: 906 701 701. Vaše astroporadna ASTROHLED

Znáte svůj osud? Zajímá vás, co bude? Jak to můžete ovlivnit? Přečtěte si to v tarotových kartách!

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.