Home - Články - První Máj - lásky čas

První Máj - lásky čas

sdílet článek na facebooku
vloženo 30. 4. 2010
Fotolia_maj.jpgPrvní květen není jenom svátkem práce! Tento den byl výjimečným svátkem již dlouhá staletí předtím, než mu byl přisouzen jeho moderní význam oslavy pracujících lidí. Tento den slavili již staří Keltové a v křesťanském kalendáři najdeme prvního května den svatého Filipa a Jakuba. K tomuto dnu se vážou početné pranostiky věštící, jaká bude letos úroda. Říká se třeba: "Prší-li na prvního května, bývá málo žita a sena." nebo "Filipa Jakuba mráz - to obilí plný klas." Podle rozšířené pověry by v tento den měla být každá žena políbena pod rozkvetlou třešní – to proto, aby její krása ani v dalším roce neuvadla tak jako květ! Pánové, pamatujte proto na své milované dámy – chcete přece, aby byly věčně nádherné a okouzlující! V květnu slyšíme v naší přírodě po dlouhé době opět kukání kukaček, které se vrátily z teplých krajů mezi posledními ptáky. A právě tento zajímavý tvor je předmětem mnoha pověr. Kolikrát uslyšíte zakukat kukačku, tolik let života vám zbývá! Páry podle počtu zakukání počítají, jak dlouho vydrží jejich láska! Tento den a noc mu předcházející jsou také nerozlučně spjaté se zvykem stavění májek. Chlapci se vypraví v noci do lesa pro vhodný stromek, nazdobí ho, vztyčí a celou noc hlídají. Bývala - a dodnes na mnoha místech je – to pro vesnické hochy příležitost dobře se zabavit, vypít si, ale také dát milované dívce najevo náklonnost tím, že jí postavili májku pod okna!

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.