Home - Články - Přání sedláka

Přání sedláka

sdílet článek na facebooku
vloženo 30. 5. 2010
Fotolia_povidka_pranisedlaka.jpgPovídka od Týmu Astrohled:

Žil byl jednou jeden chudý čínský pěstitel rýže, který přes veškerou svoji píli byl schopen sotva zajistit své živobytí. Jednoho večera ho potkal skřítek, o kterém každé dítě ví, že dokáže splnit jakékoliv přání.
„Přišel jsem,“ řekl mu skřítek „abych ti pomohl. Donesu tě na horu přání, kde si budeš moci vybrat, co budeš chtít.“ A dříve než se sedlák stačil ohlédnout, stál před obrovskou bránou. Na bráně bylo napsáno: „Každé přání nechť se stane skutečností“. To je pěkné, myslel si v duchu sedlák a mnul si přitom ruce. To znamená konec mého nuzného života, pomyslel si. Plný očekávání prošel bránou. Za ní stál bělovlasý, starý muž a sedláka uvítal slovy: „Zde se ti splní všechno, po čem toužíš. Ale nejprve musíš vědět, co všechno si lze vůbec přát. Proto mě následuj!“ Starý muž prováděl sedláka několika sály, jeden byl krásnější, než druhý. „Tady, v prvním sále“, mluvil moudře stařík „vidíš meč slávy. Kdo si ho bude přát, stane se násilnickým generálem, který udělá vše pro vítězství a jehož jméno bude i po mnoha staletích známé. Chceš to?“ To by nebylo špatné, myslí si sedlák, sláva je pěkná věc a já bych rád viděl výraz lidí v naší vesnici, kdybych se vrátil jako generál. Ale ještě si to rozmyslím. A řekl tedy: „Pojďme napřed dál“. „Dobrá, půjdeme tedy dál“, řekl s úsměvem stařík.
Ve druhém sále ukázal sedlákovi knihu moudrosti. Kdo by po ní toužil, ten prozře a bude znát všechna tajemství mezi nebem a Zemí. Sedlák si pomyslel: vždycky jsem ti přál hodně vědět. Možná by tohle bylo to pravé pro mě. Ale chtěl bych si to ještě rozmyslet.
Ve třetím sále se nacházejí truhlice plné zlata. To je síň bohatství.Kdo by si ji přál, ten bude mít spousty zlata, ať už pracuje, nebo ne. Chachá, smál se v duchu sedlák, tohle je to pravé pro mě. Kdo je bohatý, je nejšťastnějším člověkem na světě. Ale moment – štěstí a bohatství, to jsou dvě rozlišné věci. „Nejsem si jistý, pojďme dál,“ řekl sedlák nahlas.
A tak procházel sedlák dalšími sály a nebyl schopen se jasně rozhodnout. Když se právě rozhlíželi po posledním sále, řekl stařík sedlákovi „Teď si vyber. Bude splněno všechno, co si budeš přát!“ „Musíš mi nechat trochu času na rozmyšlenou,“ odvětil mu sedlák. V tu chvíli se ale brána za ním zavřela a moudrý stařík zmizel. Sedlák se ocitl zpátky doma. Skřítek seděl klidně před ním a povídá mu posmutnělým hlasem: „Chudáku sedláku, ty jsi právě takový, jako většina lidí. Nevědí, co by si měli přát. Přejí si všechno a nedostávají nic. Cokoliv si člověk bude přát, to mu nebesa sešlou – ale musí vědět, co přesně chce…

Nevíte si rady, jak se rozhodnout? Bude Vaše rozhodnutí správné? Jsme tu pro Vás, zavolejte nám na tel.: 906 701 701 a my Vám rádi poradíme! Vaše astroporadna ASTROHLED

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.