Home - Články - Pouť

Pouť

sdílet článek na facebooku
vloženo 16. 8. 2010
Fotolia_pout.jpgMezi významné tradice, které se vážou k letnímu období, patří také poutě. Původní poutě však neměly mnoho společného s dnešními kolotoči a zábavou – šlo o zvyk křesťanského původu, který měl mnohem hlubší a tajemnější význam. Při poutích kdysi šlo v první řadě o putování – jak ostatně napovídá už sám název. A bylo to putování na posvátná místa!

Tady se částečně prolíná víra s magií a čarodějnictvím. V mnoha případech byly poutní místa navázána na křesťanskou víru a životy svatých jen nepřímo a v první řadě šlo o místa s velkou magickou mocí – například léčivé prameny a podobně. A jak takové tradiční poutě vypadaly? Lidé, kteří se chtěli zúčastnit – poutnící – se v určených obdobích vydávali na cestu do vzdálenějšího místa, jež byla pro ně velmi náročná a strastiplná, ačkoliv dnes, v době moderních dopravních prostředků je mnohdy těžké si to uvědomit. Na místě se sešlo množství poutníku, kteří se přišli modlit za štěstí a zdraví. Na posvátných místech se však nešetřilo ani magickými praktikami – pro nemocného jste nemuseli jenom zapálit svíčku, ale mohli jste vyzkoušet použít třeba předmět, symbolizující danou nemoc, například voskovou sošku nohy pro člověka s nemocnou nohou. Tyto magické předměty se používaly různým způsobem, v dávných časech se zvykly také obětovat, ale vždy bylo důležité jejich posvěcení na poutním místě. S dnešními poutěmi měly ty někdejší společnou především jednu věc – stánky, ve kterých jste mohli nakoupit světské i „magické“ zboží od výmyslu světa! Dárky z poutí si konec konců zachovaly své kouzlo dodnes – třeba perníkové srdce nebo papírová růže z poutě. Říká se třeba, že když se vám začne drolit srdce z poutě, věští to, že láska brzo pomine. A dokud srdíčko vydrží, láska potrvá!

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.