Home - Články - Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic

sdílet článek na facebooku
vloženo 29. 4. 2010
Fotolia_carodejnice.jpgNoc z třicátého dubna na prvního května patří mezi nejmagičtější v roce! Tajemné síly mají teď velkou moc a lidé se před nimi odedávna potřebovali chránit – z toho pochází zvyk "pálení čarodějnic" o Filipojakubské noci. Zároveň to však byl i čas bujarých a veselých oslav příchodu léta, které přetrvávají do našich dob ještě z dávných časů starověkých Keltů! Pro Kelty byl první květen jedním ze dvou největších svátků v roce a jeho jméno bylo "Beltine". Tento den představoval začátek světlejší a teplejší poloviny roku, bylo proto co slavit! Dobytek se poprvé v roce vyháněl na pastvu na louky a v keltském zemědělském roce se začínalo letní období. Divoké oslavy, které měly mnohdy sexuální podtext, začínaly již v předvečer prvního května, hned jakmile se na nebi objevila první hvězda! Protipólem Beltine byl svátek Samhain, který se slavil začátkem temného zimního období a připadal na první listopad. I v tento den byly brány mezi hmotným a neviditelným světem tenčí než jindy a bylo možné navázat kontakt s dušemi zemřelých. Toto uctívání mrtvých se zachovalo dodnes v podobě svátku Všech svatých. Vraťme se však zpátky k Beltine! Mezi staré keltské zvyky, které se dochovaly do dnešních dob, patřilo pálení velkých vater, mezi kterými pak procházeli lidé i domácí zvířata. Věřilo se, že kdo projde mezi těmito ohni, tomu to zabezpečí zdraví a ochranu před zlými sílami na celé nastávající léto. Mládež měla ve zvyku volit si mezi sebou "Zeleného krále" a "Zelenou královnu", kteří pak společně tančili. Byl to taktéž večer lásky, kdy se často uzavíraly sňatky – u Keltů však na rozdíl od nás nemusely být nutně na celý život! Mnoho párů se nejprve rozhodlo uzavřít manželství "na zkoušku" – o rok a den později se pak mohli rozhodnout, jestli chtějí zůstat spolu anebo se rozejdou!

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.