Home - Články - Odkryjte tajemství věšteckých pomůcek

Odkryjte tajemství věšteckých pomůcek

vloženo 25. 10. 2018
čas čtení: 3 minuty

Odkryjte tajemství věšteckých pomůcek

Fascinují vás ve filmech různé věštecké pomůcky a obdivujete fantazii tvůrců? Málokdy se ale jedná jen o pouhou fantazii, pomůcky totiž k výbavě čarodějnic, vědem a dalších lidí zabývajících se magií patřily od pradávna. Některé ztratily svou prestiž, jiné naopak zůstaly téměř beze změny. A některé nás zaručeně překvapí.

sdílet článek na facebooku

Příroda jako křišťálová koule

Od pradávna byla nejvěrnější pomůckou pro věštce příroda. Již v dobách dávno před vynálezem písma, uměli naši předci věštit z různých přírodních dějů – jakými byl například vítr nebo déšť. Pro předpovědi se z živlů užíval nejčastěji oheň a voda. Věštění z tekoucí vody v řece má konec konců svou historii i v našich končinách. A k velkým pomůckám proroků patřila pak samozřejmě obloha, ať ta denní, která umožňovala číst z mraků, tak ta noční, kdy se čtení z hvězd postupně stávalo prestižním uměním, které našlo své obdivovatele na pozdějších císařských dvorech a fascinuje lidi dodnes.

Nádobí ne k jídlu, ale k věštění

Od vynálezu prvních nádob, určených primárně k servírování jídla, se postupně objevovala snaha využívat je i k věštění. K historicky dochovaným patřilo například věštění z obyčejné misky s vodou. To dnes nahradilo modernější věštění z hrníčku kávy, respektive z kávové sedliny nebo také třeba čajových lístků.



Kameny, které nemlčí

O kamenech se sice říká ledacos, ale naši předci to vzali z druhého konce a kameny byly naopak schopné říkat ledacos jim. Známá věštba ze dvou kamínků je například užita v populárním Alchymistovi P. Coelha, jindy zase pro věštbu sloužila celá sada kamenů, v průběhu let doplněna o různé magické znaky. Sem spadá například věštění z runových kamenů nebo také východní věštecký systém I-ťing, přičemž obojí se zachovalo do dnešních dob téměř beze změn.

Spiritistické desky

Z dávných dob pochází i spiritistické desky, což jsou speciální desky sloužící především ke kontaktování zemřelých osob nebo bytostí na druhé straně. Vedle kontaktu však může jít i o tlumočení různých věšteb. Tyto desky se nazývají také Ouija Board a některými bývají odmítány pro jejich velkou komercionalizaci.

Co nás ale možná překvapí, že tyto spiritistické tabulky se užívaly už v dobách před naším letopočtem, například v Řecku a Římě. Posun po tabulce popsané znaky, číslicemi či písmeny, pak umožňoval věštění. V některých koutech světa se navíc tabulka užívala i k hledání ztracených věcí či lidí.



Kyvadla a virgule versus hůlky


Dnes tradiční věštecké prostředky – siderické kyvadlo nebo virgule, které pomáhají nejčastěji s hledáním či rozhodováním, se dostávaly k věšteckým standardům teprve pozvolna, s tím jak stoupalo povědomí o různých materiálech a jejich moci. Naopak kouzelné hůlky, které dnes spíše najdeme v rukách dětí, měly v minulosti docela jinou moc, a mimo přímé realizace kouzel, se daly používat i k věštění.

Karban ve službách věštců versus magické sady

Název je trochu nadsázkou, ovšem právě herní pomůcky se staly velmi oblíbenými věšteckými pomůckami. Navíc oblíbenými v minulosti i dnes, především však pro obveselení – věštilo se samozřejmě z karet, ale třeba i s kostek. Každý měl trochu jiný systém, ale mnohdy překvapivě věštby vycházely.

Oproti tomu můžeme postavit speciální věštecké systémy – jako například tarotové karty, cikánské karty, runové karty, později čakrové nebo andělské a další karty, které sloužily výhradně věštění a jejich popularita se mezi věštci zachovala do dneška.

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.