Home - Články - Nejoblíbenější tarotové karty: Rider-Waite-tarot a Crowley tarot

Nejoblíbenější tarotové karty: Rider-Waite-tarot a Crowley tarot

sdílet článek na facebooku
vloženo 15. 4. 2014

Nejoblíbenější tarotové karty: Rider-Waite a Crowley tarot

Existuje hodně typů tarotových karet – každý je trochu jiný. Dnes vám představíme dva nejpopulárnější tarotové balíčky: Rider-Waite tarot a Crowley tarot.




Tarotové karty a jejich symbolika

Tarot obsahuje 78 karet. Ty se rozdělují na tzv. Velkou Arkánu o 22 kartách, z nichž každá má svůj vlastní název (třeba Slunce, Mág, Hvězda a podobně) a Malou Arkánu, která čítá 56 karet rozdělených do 4 barev (Kalichy, Hole, Meče a Mince neboli Pentakly).

Začátečníkovi, který teprve vstupuje do světa tarotu, se může z dlouhého seznamu různých tarotových balíčků, které lze zakoupit, doslova zatočit hlava. V dnešní době jich existují bez nadsázky stovky a neustále přibývají další. Liší se různým stylem uměleckého ztvárnění, takže každý si může vybrat podle svého vkusu. Není to však zas tak úplně jednoduché, protože mírně se liší i symboly vyobrazené na kartách. Základní motivy a jádro symboliky zůstává na každé kartě pořád stejné napříč různými sadami: Slunce je vždy Slunce, Blázen je vždy Blázen a podobně, byť i názvy karet se mohou mírně lišit – například některé sady mají Velekněžku a jiné Papežku, přestože se pořád jedná o tu samou kartu. Drobné detaily v symbolech se však liší, a jelikož každá karta má několik významů zároveň, díky tomu se víc zdůrazňuje vždy jiný z nich – například na stejné kartě je zároveň moře a Měsíc, ale v jednom balíčku bude výraznější Měsíc a v jiném moře, takže to bude první věc, kterou si vykládající všimne.

Prvopočátky existence tarotu jsou ukryté v mlze dějin a je těžké je vystopovat. Říká se, že pocházejí až ze starého Egypta, ale doložené je máme s jistotou až někdy kolem konce středověku. Dvě umělecká ztvárnění tarotu, jež se dnes těší ve světě největší oblibě, však mají podobné datum vzniku. Rider-Waite tarot poprvé spatřil světlo světa v roce 1910 a o něco modernější Thoth tarot Aleistera Crowleyho byl dokončen na začátku 40. let 20. století.

RWS Tarot
22 karet Velké Arkány a 56 Malých Arkán nás zavede do časů středověku a ukáže nám pradávná mystéria tarotu! V tomto vydání, které vám nabízíme jsou Rider-Waite taroty ještě krásnější a živější než kdy jindy!


Rider-Waite tarot – klasika, která vás nezklame

Arthur Edward Waite (1857–1942) byl známým anglickým mystikem a esoterikem, který se angažoval v organizacích zabývajících se magii. Na rozdíl od Crowleyho, kterého vám dnes taky představíme, byl Waiteho osobní život celkem spořádaný a slušný, přestože o organizacích Svobodných zednářů, Rozenkruciánů a Řádu Zlatého Úsvitu, jejichž byl členem, se povídá leccos.

Svůj slavný tarot vytvořil Waite na začátku 20. století ve spolupráci s umělkyní Pamelou Colman-Smith, která měla předky až z exotické Jamajky. Tarot se jmenuje Rider-Waite, protože jej poprvé vydalo nakladatelství, které vlastnil jistý pan Rider.

Ve srovnání se staršími tarotovými sadami byl Rider Waite velkým krokem vpřed. Waite například odstranil křesťanskou symboliku z některých míst, kde byla zbytečná, a učinil tak tarot univerzálnějším. Z Papežky se tak stala Velekněžka a z Papeže Velekněz.

Rider-Waite karty však přesto dýchají kouzlem dávnověku. Jsou na nich vyobrazeny středověké scenérie a v jejich postavách ožívají prastaré příběhy. Umělecké ztvárnění je jednoduché, přehledné a estetické, s jasnými konturami a symbolikou použitých barev, nepřebývají zde žádné zbytečnosti a výklad je díky tomu snadný a jasný.

Rider-Waite karty se díky tomu skvěle hodí nejen pro začátečníky na poli esoteriky, ale jsou osvědčenou volbou i pro pokročilé vykládače. Ať už sháníte svůj první balíček karet nebo zkrátka jen nechcete nic zkazit, Rider-Waite je přesně to, co hledáte.
Umělecké stvárnění a použitá symbolika se skvěle hodí pro všechny lidi milující kouzlo dávných časů , pro lidi jež si ctí si tradice a starobylou moudrost předávanou po staletí. Na rozdíl od Crowleyho karet nejsou provokativní, naopak, je to osvědčená a krásná klasika.

Tarrocci di Crowley
Jeden z nejznámějších tarotů světa, který otevírá brány k pradávným mystériím prostřednictvím astrologických a kabalistických symbolů. Od Aleistera Crowleyho, věhlasného mága, s nádhernými obrázky.


Skandalózní Crowley a tarot plný magických symbolů

Angličan Aleister Crowley (1875–1947) byl jedním z nejslavnějších mágů všech dob – a zároveň neskutečně kontroverzní osobností nařčenou z temných magických praktik, nezřízeného sexuálního života a lecčeho dalšího. Jeho životopis byl plný podivných románků nejen se ženami, ale i s muži a spjatý s tajnými magickými organizacemi, které měly ohromný vliv na světové dění. Je to zajímavé počteníčko, které však nic nemění na tom, že Crowley byl velká osobnost a zanechal po sobě dílo mimořádného významu.
K tomuto výjimečnému životnímu dílu patří i balíček karet, který vytvořil ve spolupráci s umělkyní Lady Friedou Harris. Zatímco Crowley do detailů propracovat symboly, které se na kartách objevují, paní Harris jim jim dala konkrétní podobu jako malířka s velkým uměleckým cítěním.

Crowleyho tarotu se říká také Thoth tarot, což odkazuje na staroegyptskou mytologii.
Ve srovnání s tarotem Rider-Waite je Crowleyho tarot mnohem odvážnější, vášnivější a nespoutanější, a to jak ve své symbolice, tak v malířském ztvárnění. Hraje barvami a tvary, které jsou dokonale sladěné a je radost se na něj podívat. Symbolika je modernější, mystičtější a složitější než u Rider-Waite tarotu. Ve srovnání s nim jsou Crowleyho karty obohaceny navíc ještě o symboly z astrologie a kabaly a všechno je navzájem velmi důmyslně propojeno do celku, který bere dech.

Crowleyho tarot má ještě i jiná specifika, jež souvisí hlavně s kabalou a jejími mysteriemi. Crowley například vyměnil čísla karet 8 a 11 ve Velké Arkáně a Síla si tak vyměnila místo v pořadí se Spravedlností. To má význam pro tarotovou meditaci, ale pro běžný výklad karet to není zásadní rozdíl.

APLIKACE ZDARMA: TÝDENNÍ TAROT - Vytáhněte si tarotovou kartu s výkladem pro každý den v týdnu!

Vyberte si balíček, který vás nejvíc osloví

Crowleyho tarot se hodí pro lidi, kteří se o magii a esoteriku zajímají na hluboké úrovni, chtějí pochopit vzájemné souvislosti jednotlivých symbolů a nebojí se kontroverzní a novátorské Crowleyho morálky. Ta se na kartách samozřejmě do určité míry podepsala, byť je to dobře skryté. Jsou to karty, které budou víc vyhovovat lidem s duší umělců a svobodomyslných bohémů, na rozdíl od Rider-Waite tarotu, který je určen spíš konzervativnějším duším, ctícím si tradice.

Je jen na vás, po kterém z bezpočtu tarotových balíčků nakonec sáhnete. Vaše intuice vám napoví, který je pro vás ten pravý. Může to být jeden z těchto dvou nebo nějaký úplně jiný.
Dva balíčky, které jsme vám představili – Rider-Waite a Crowleyho tarot – jsou však vynikajícím odrazovým můstkem do světa tarotu pro každého, kdo váhá nebo chce zkrátka vsadit na jistotu. Když s důvěrou sáhnete po jednom z nich, rozhodně nemůžete udělat chybu!

JSTE OSAMĚLÍ? CHYBÍ VÁM OPRAVDOVÝ PŘÍTEL, OSUDOVÁ LÁSKA? Mé karty vám umožní nahlédnout do vaší budoucnosti! Volejte specialistku na taroty! Kartářka Verona na tel.: 906 701 701 nebo jí pošlete SMS ve tvaru SMS VERONA na 900 30 44

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

NAŠI PORADCI - Vyberte si svého poradce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.