Home - Články - Mezinárodní Den dětí slaví 65 let - znáte jeho význam?

Mezinárodní Den dětí slaví 65 let - znáte jeho význam?

sdílet článek na facebooku
vloženo 31. 5. 2015

Mezinárodní den dětí slaví 65 let – znáte jeho význam?

Na první červnový den připadají již tradičně oslavy Mezinárodního dne dětí. Poprvé byl oficiálně tento svátek v Československu slaven již v roce 1950, v letošním roce už tak má své 65leté výročí. Víte, co se skrývá za jeho vznikem? Pojďte společně s námi nahlédnout pod pokličku tohoto významného dne, a to nejen z hlediska historie, ale i současnosti.



MDD po celém světě

Mezinárodní den dětí není výsadou jen naší země, ale slaví se celosvětově. Nejrůznější zábavní a sportovní akce se konají ve více než 50 zemích. I když je dnes tento svátek vnímán spíše komerčně a pro pobavení dětí, jeho smysl je podstatně hlubší. Nebyl rozhodně zamýšlen tak, aby děti byly zahrnovány kupami dárků, ale jeho cílem je upozornit širokou veřejnost na to, aby věnovali dostatečnou pozornost všem dětem, dětem, jež jsou naší budoucností. Je třeba dbát na práva a potřeby dětí, na jejich právo na bezpečný život bez násilí, ve zdraví, s dostatkem jídla a pití a s možností vzdělávat se. Všechny děti, stejně jako dospělí, mají právo na život v lidské důstojnosti, s rovností pohlaví, bez vykořisťování a dětské práce.
I když si to v našich podmínkách mnohdy neuvědomujeme, stále je na světě spousta dětí, která nemají na výše zmíněné právo. Jsou děti, které trpí hladem, nemají střechu nad hlavou, vzdělání je pro ně něco nereálného, stejně jako kvalitní lékařská péče. I z tohoto důvodu organizuje fond UNICEF ČR celou řadu projektů, které mají pomoci odstranit problémy a zlepšit situaci pro děti na celém světě.

První MDD již v roce 1925

Úplně prvním podnětem pro založení dne dětí přišel již v roce 1920 během Turecké války za nezávislost. 23. dubna tohoto roku prohlásil Mustafa Kemal Atatürk, ochránce národních práv, že děti jsou nedílnou součástí, která je potřeba k budování státu. Prosazoval svou myšlenku, že „děti jsou novým začátkem zítřka“. O pět let později se konala Světová konference pro blaho dětí, na které bylo doporučeno stanovit mezinárodně uznávaný svátek. I když se tak tehdy ještě nestalo, bylo názorně poukázáno, že děti nežijí v blahobytu. Stalo se tak 1. června 1925 v San Franciscu na festivalu Dračích lodí, kam přivedl čínský generální konzul spoustu čínských sirotků, aby poukázal směr, kterým by se měla společnost vydat. Tato událost tak významně ovlivnila výběr data, ke kterému se Mezinárodní den dětí váže, i když se tak stalo až o 25 let později.
V Československu, stejně jako v dalších více než 50 zemích světa, byl poprvé Mezinárodní den dětí slaven 1. června 1950 poté, co se hlavy jednotlivých států rozhodly uposlechnout výzvu Mezinárodní demokratické federace žen, Mezinárodního odborového sdružení učitelů a Světové federace demokratické mládeže.

Děti dělají život krásnějším a smysluplnějším

Nejen na Mezinárodní den dětí, ale i během celého roku, bychom měli myslet na to, že děti činí náš život krásnější a smysluplnější. V současné době se bojuje proti násilí na dětech, ať už se jedná o válečné konflikty, nebo násilí domácí v podobě fyzického, psychického či sexuálního týrání, a také proti vykořisťování dětí prací. Do svědomí by si měl ale sáhnout každý rodič, protože na vývoji dítěte se podepisuje i nedostatek času ze strany rodičů, nedostatečný respekt a úcta vůči dětem či to, že jim není dovoleno, aby vyjadřovaly své postoje a názory.
Vezměte tedy Mezinárodní den dětí jako jedinečnou příležitost, kdy si můžete se svými potomky užít spoustu zábavy na nejrůznějších akcích, které jsou pro děti většinou pořádány zdarma, v zoologických zahradách, na hradech, zámcích nebo různých organizacích, jako jsou knihovny či mateřská centra. Užijte si první červnový den podle vašich i dětských představ a motivujte se, aby takových dní, kdy si budete užívat vzájemné přítomnosti a radosti bylo během celého roku co nejvíce.

TOUŽÍTE PO MIMINKU? Kdy otěhotníte? Odpovím vám, zavolejte mi! Kartářka Lena. Zavolejte mi na 906 701 701 nebo napište SMS ve tvaru SMS LENA a váš text na číslo 904 30 44.

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

NAŠI PORADCI - Vyberte si svého poradce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.