Home - Články - Meteorický roj Orionidy bude zářivější než loni!

Meteorický roj Orionidy bude zářivější než loni!

vloženo 19. 10. 2021
čas čtení: 4 minuty

Meteorický roj Orionidy bude zářivější než loni!

V noci z 21. na 22.10. spatříme na obloze maximum nádherného meteorického roje, který patří k deseti nejaktivnějším. Orionidy známe už od roku 1839 díky astronomovi E. C. Herrickovi. Každoročně se k nám vracejí, letos však rychlejší a jasnější. Nezapomeňte k nim vyslat svá přání!

sdílet článek na facebooku

Mateřským tělesem tohoto roje je vůbec nejznámější kometa 1P/Halley. Proud částic jejího ohonu bude procházet 2.10.-7.11. zemskou atmosférou a některé třením shoří. Takových hořících meteorů uvidíme vylétat mnoho z jednoho bodu, radiantu, ze souhvězdí Orionu a jejich maximum bude právě 21.října.

Rozzáří nebe jako blesk!

Rychlost Orionidů je oproti jiným rojům velmi vysoká, v maximu 20 m/hod s frekvencí až 20 meteorů/hod. A zároveň je velmi nepředvídatelná. V některých letech byly meteory jasnější než planeta Venuše a vykouzlily tak neuvěřitelnou podívanou! Mnohdy dokonce překvapily astronomy zvýšenou frekvencí až 60 meteorů/hod. Právě letos očekáváme, že nám opět zaprší nad hlavami taková nádhera.


Roj najdete snadno

Souhvězdí Orion vypadá jako lidská postava s šikmým páskem ze tří hvězd. Obklopují ho další čtyři hvězdy, které symbolizují jeho ruce a nohy do tvaru písmene X. Nejlepší pozorovací podmínky roje nastanou mezi 2. až 6. hodinou ranní. Zajděte se svým fotoaparátem mimo světla velkoměst, postavte ho na stativ a otevřete uzávěrku na několik minut. Získáte tak čarokrásné fotografie!

Vyšlete přání!

Záblesky padajících hvězd v nás vyvolávají silnou víru v dosažení našich cílů. Díky tomu se naše přání vyřčená při pádu meteorů opravdu plní. Připravte si vytoužené přání a nezapomeňte ho vyslat tím správným směrem!


|<< < 811 | 812 | 813 | 814 | 815 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.