Home - Články - Meteorický roj Orionidy bude zářivější než loni!

Meteorický roj Orionidy bude zářivější než loni!

vloženo 19. 10. 2021
čas čtení: 4 minuty

Meteorický roj Orionidy bude zářivější než loni!

V noci z 21. na 22.10. spatříme na obloze maximum nádherného meteorického roje, který patří k deseti nejaktivnějším. Orionidy známe už od roku 1839 díky astronomovi E. C. Herrickovi. Každoročně se k nám vracejí, letos však rychlejší a jasnější. Nezapomeňte k nim vyslat svá přání!

sdílet článek na facebooku

Mateřským tělesem tohoto roje je vůbec nejznámější kometa 1P/Halley. Proud částic jejího ohonu bude procházet 2.10.-7.11. zemskou atmosférou a některé třením shoří. Takových hořících meteorů uvidíme vylétat mnoho z jednoho bodu, radiantu, ze souhvězdí Orionu a jejich maximum bude právě 21.října.

Rozzáří nebe jako blesk!

Rychlost Orionidů je oproti jiným rojům velmi vysoká, v maximu 20 m/hod s frekvencí až 20 meteorů/hod. A zároveň je velmi nepředvídatelná. V některých letech byly meteory jasnější než planeta Venuše a vykouzlily tak neuvěřitelnou podívanou! Mnohdy dokonce překvapily astronomy zvýšenou frekvencí až 60 meteorů/hod. Právě letos očekáváme, že nám opět zaprší nad hlavami taková nádhera.


Roj najdete snadno

Souhvězdí Orion vypadá jako lidská postava s šikmým páskem ze tří hvězd. Obklopují ho další čtyři hvězdy, které symbolizují jeho ruce a nohy do tvaru písmene X. Nejlepší pozorovací podmínky roje nastanou mezi 2. až 6. hodinou ranní. Zajděte se svým fotoaparátem mimo světla velkoměst, postavte ho na stativ a otevřete uzávěrku na několik minut. Získáte tak čarokrásné fotografie!

Vyšlete přání!

Záblesky padajících hvězd v nás vyvolávají silnou víru v dosažení našich cílů. Díky tomu se naše přání vyřčená při pádu meteorů opravdu plní. Připravte si vytoužené přání a nezapomeňte ho vyslat tím správným směrem!


|<< < 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.