Home - Články - MDŽ: Klišé nebo smysluplný svátek?

MDŽ: Klišé nebo smysluplný svátek?

vloženo 6. 3. 2019
čas čtení: 3 minuty

MDŽ: Klišé nebo smysluplný svátek?

ŽENA. Může být matkou, družkou, ochranitelkou, ploditelkou, bojovnicí, ale i profesionálkou ve vědních a uměleckých oborech. 8. března je co slavit! Žena si zaslouží úctu.

sdílet článek na facebooku

Svět je větší, než kam dohlédneme. V našich zemích ženy svá práva už získaly, ale v mnoha zemích se denně děje bezpráví. Je nutné, abychom si to uvědomili a neodmávli Mezinárodní den žen jako komunisty zprofanovaný svátek.

Archetyp mořské víly

Slavný psycholog a jeden ze zakladatelů psychoterapie pracoval s modely archetypů, které skrýváme v naší mysli. Pomocí nich velmi srozumitelně definoval naše touhy, sny, potlačená přání.

Podle Carla Gustava Junga, velkého muže psychologie, je dobrým archetypem pro roli ženy postava malé mořské víly. Voda, v které žije, je symbolem citů a emocí tolik typických pro ženský element. Mořská víla zde žije v bezpečí, pod ochranou svého otce, mořského krále, každý den je tu zábavný a klidný, ale také stejný. Víla je předurčena k nesmrtelnosti a radosti, bez touhy, bez vášně a nebezpečí. Ona se však rozhodla jinak! Kvůli lásce k muži opustila úkryt svého podmořského paláce a stala se smrtelnou bytostí. Ze své vůle šla za čarodějkou a požádala ji, že se che stát člověkem. Zaplatila velkou daň. Obětovala hlas, jímž by mohla působit na svého vyvoleného, zpívat mu a vyznávat mu lásku, a přijala skutečnost, že každý krok na zemském povrchu ji bude bolet, jako by ji do chodidel bodaly nože. V některých legendách za ní dokonce zůstávají krvavé stopy. Pobyt na zemském povrchu tedy pro ni nebyl vůbec ničím příjemným.



Získala jediné – pobývala v přítomnosti své lásky, lidského prince. Neměla žádnou jistotu, že princ ji bude milovat a bude jí věrný. A také na to doplatila: Zahleděl se do exotické cizí princezny. Ještě stále měla šanci se zachránit a vrátit se do svého podmořského království, pokud prince dokáže zabít. Ale ani v situaci, kdy stála nad jeho ložem, na němž ležel s cizí princeznou, a kdy se rozhodovala, zda přežije ona sama nebo on, nedokázala udělat destruktivní čin. Dala přednost lásce. Zahodila nůž, ztratila lidskou podobu a skončila jako mořská pěna. Ani pak nekončí její péče o prince a o všechny lidi na palubě. Když loď užuž najede na útesy, víla v podobě pěny obklopí lodní kýl a loď zastaví. Zůstává své lásce stále nablízku. A přesně to vyjadřuje ženskou podstatu. Milující za všech okolností, ochránkyně. Není však obětí situace. Obětuje se z vlastní vůle, ze svého rozhodnutí, takže i v tom zůstává svobodná. Tato legenda podle Junga vyjadřuje, proč je nutné mít k ženě úctu. Právě ona je tou bytostí, která dává za všech okolností přednost životu před smrtí, lásce před bojem. Ano, ženy si zaslouží svůj svátek. A hlavně úctu a rovnoprávnost, kterou, ač se nám to zdá absurdní, stále nemají.

Mezinárodní den žen

Svátek MDŽ byl určen bojovnicemi za práva žen jako marketingový nástroj. Jde o datum, kdy je vhodné jednou do roka upozornit na to, co ženy na celém světě chtějí. Zároveň je výrazem určitého sesterství a sounáležitosti žen.
Není svátkem komunistickým, ale o mnoho starším vyjádřením mezinárodního boje žen za svá práva. Vše začalo roku 1907 ve Stuttgartu na prvním světovém sjezdu žen. Padl zde návrh, aby se ženy scházely jednou ročně v určený den a požadovaly po vládách států volební právo a další politická a občanská práva pro ženy. Byla to v té době zcela přirozená a správná věc. Ostatně, pokud máme pocit, že dnes je vše vyřešeno, podívejme se do zemí Blízkého i dalekého Východu, Afriky a dalších. Žijeme na šťastném ostrově, ale ženy na tomto světě zdaleka vyhráno nemají. Roku 1908 pak pochodoval slavný průvod žen ulicemi New Yorku a žádal zkrácení pracovní doby, zvýšení mezd, volební právo a rovné šance ve studiu a práci. Roku 1910 v Kodani pak byl zaveden mezinárodní den žen, a ano, tehdy šlo o konferenci socialistických žen pod vedením Kláry Zetkinové, tyto ženy totiž představovaly odvážnou politickou sílu své doby. Po 1. světové válce se datum MDŽ ustavilo na 8. březen. To bylo určeno datem protestních akcí v Petrohradě, které se konaly 23. února 2017 podle Juliánského kalendáře. Převedeno na Gregoriánský kalendář, vyjde nám 8. březen. Podstatné je uvědomit si, že tento mezinárodní den není nástrojem komunistické propagandy, byl jím jen zneužit a vyždímán, jeho ušlechtilý smysl byl „znárodněn“ komunisty a den oslav použit k podnikovým pijatykám za státní peníze. Den žen za to však nemůže.



Síla Země, city Luny


Na ženu lze pohlížet politicky, ale také mytologicky. Podle mýtů bere žena svou plodivou sílu přímo z Matky Země, svou lásku a slitování od sestry Luny.
Pokud dáme blízké ženě v tento den květinu, říkáme jí, že víme, jakou úžasnou bytostí je. Bere na sebe bez reptání náročný úděl, rodí děti, ačkoliv to opravdu není „žádná legrace“, ve většině případů je jim milující matkou, umí udělat kariéru jako muž, ale umí také dát přednost jeho kariéře a sama se upozadit. To muž je Sluncem, kolem kterého se její život točí. Je dobré se nevzdávat své ženské podstaty a vědět, že pokud máme se svými muži trpělivost, odpouštíme jim a žijeme s nimi, děláme to ne proto, že musíme, ale proto, že chceme. Proto, vy muži, osmého března se skloňte, ne proto, že musíte, ale zcela dobrovolně. Proto, vy ženy, osmého března přijměte hold za to, čím světu jste. A kdyby nebyla po ruce kytička, pusa a objetí je tu vždycky.

|<< < 7 | 8 | 9 | 10 | 11 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.