Home - Články - Levitace - zapomenutá schopnost létat nebo jen trik?

Levitace - zapomenutá schopnost létat nebo jen trik?

vloženo 24. 1. 2022
čas čtení: 3 minuty

Levitace - zapomenutá schopnost létat nebo jen trik?

Touha létat je člověku vlastní a málokdo někdy nepozoroval ptáky a neříkal si, jaké by to bylo moci se také vznést do výše. Tato schopnost podle některých není ale člověku tak docela nevlastní. Právě naopak, na základě některých pramenů ji ovládali už naši předci v rozličných dobách a nejednalo se při tom o žádné šarlatány, ale naopak osobnosti poměrně vážené.

sdílet článek na facebooku

Bez mávání křídel se obejdeme

Z historie jsou známé i různé pokusy o výrobu křídel, které by lidem pomohly vzlétnout, ale tudy podle samých neúspěšných pokusů, zdá se, cesta nevede. Navíc křídla ani nejsou potřeba, protože lidská schopnost vznést se nad zem není spojena s pohybem křídel, nýbrž s energií. Této schopnosti vznést bez jakýchkoliv pomůcek nad zem a překonat tak silou mysli gravitaci, se říká levitace.

Levitaci nám bez větších potíží ukazují kosmonauti ve stavu bez tíže, ovšem překonat gravitaci na Zemi již není záležitost veskrze snadná, podle oficiálních vědeckých pramenů dokonce nemožná. Ovšem přesto se našli tací, kteří to dokázali - vážení svatí, různí mágové, fakíři či osoby praktikující meditaci.

Umění svatých i méně svatých

O zázracích svatých se toho můžeme dočíst celou řadu a mezi jejich dary právě patřilo i umění levitace. Dočíst se můžeme o jisté jeptišce ze 16. století, která toto umění ovládala bezprostředně, stejně jako, podle některých, nejznámější levitátor Joseph Desa, žijící v 17. století, který levitoval v rámci náboženského rozjímání.


Umění levitace je ale popsáno mnohem dříve v oblasti východních kultur, především v Indii a Tibetu, kde nepatřilo umění levitace k darům vyvolených, ale bylo možné se ho naučit, a to prací s vlastní energií v rámci speciálních meditačních technik.

Některé staré texty se dochovaly, jiné již nikoliv, každopádně i dnes existují dokumenty o tom, že je v těchto zemích levitace stále praktikována mnichy a dalšími osobami, které pronikli do tajů schopnosti, umožňující mimo jiné pohodlnější meditaci ve známé meditační poloze s nohami složeným ve tvaru lotosového květu, několik desítek centimetrů nad zemí.

Samozřejmě se našli i tací, kteří se chtěli na fenoménu levitace přiživit, různí kouzelníci a mágové, kterým šlo především o to ohromit, často vyráželi svým divákům dech na první pohled dokonalou schopností létat. Většinou však stály za vším důmyslné triky, které byly nakonec odhaleny.

Muž, který ohromil novináře a jogín, který se vznesl na vrcholky hor

I z poměrně moderní doby ovšem existují příběhy lidí, kteří vzbudili schopností levitace velký zájem. Například jistý Home, o němž psali americké noviny v 19. století, který neměl se vznášením se až ke stropu v místnosti nejmenší problém. Svůj dar měl údajně předvádět i mocným dřívějšího světa, politiků, hlavám států, umělcům. Mezi jeho diváky patřil i Mark Twain nebo William M. Thackeray.


Jiný muž, z Anglie, praktikující jógu, se naopak snažil přesvědčit své okolí, že nejenže ovládá umění se vznést, ale může se vznést až na vrcholky hor. O tom, zda se mu to skutečně podařilo, se již nikdo přesvědčit nemohl, zmizel. Ale spekulacím nahrálo to, že jeho tělo bylo nakonec nalezeno vysoko v horách.

Podvod nebo brána k létání?

Transcendentální meditaci jako bránu k létání přivedl na světlo veřejnosti v roce 1956 jistý indický mystik Maharishi Mahesh Yogi, který ji praktikoval jako léčebnou metodu. Získal rychle miliony stoupenců, mezi kterými podle některých nechyběly dokonce ani takové legendy jako třeba Beatles.

Metoda měla vést ke zlepšení zdraví a umožňovala pomocí speciální mantry ovládnout svou energii natolik, že došlo i na levitaci. Přesto, jak velký zájem metoda vzbudila a ještě budí, jsou výsledky stále sporné, podle skeptických vědců, se zatím nikdo, kdo by levitaci uměl přesvědčivě předvést, nepřihlásil, podle jiných jsou naopak příkladů desítky.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.