Home - Články - Letní slunovrat

Letní slunovrat

sdílet článek na facebooku
vloženo 20. 6. 2010
fotolia_zvyky_letnislunovrat.jpgJe tady letní slunovrat! 21. června 2010 ve 13:28 opouští Slunce znamení Blíženců a vstupuje do znamení Raka. Tento moment znamená velký obrat v běhu roku. Stejně jako rak chodí dozadu, i Slunce teď mění svůj směr. Nastal bod obratu, dny se už více nebudou prodlužovat. Teď nastal nejdelší den v roce a nejkratší noc. Přestože 21. červen představuje začátek astronomického léta a nejteplejší dny v roce nás ještě jen čekají, ve skutečnosti je letní slunovrat vlastně již předzvěstí blížící se zimy. Ve Skandinávii a Anglii je tento svátek známý spíš jako Midsummer – střed léta. Na severu Evropy je v tomto období světlo po celou noc. V předvečer letního slunovratu v mnoha zemích probíhají veselé a bujaré oslavy spojené s pálením ohňů, tančením, důležitou roli hrají květy, magické byliny a bdění po celou noc. Ve Švédsku se na slavnostech tančí kolem májky a tento zvyk je dodnes obecně rozšířený. V anglicky mluvících zemích je rozšířená pověst o dvou mytologických králích – dubovém a cesmínovém. Dubový král vládne v té polovině roku, kdy se dny prodlužují – tedy od zimního slunovratu až doteď. Na druhou polovinu roku a období zkracujících se dnů pak přebírá žezlo cesmínový král. O letním slunovratu probíhá mezi králi krutý boj, kdy cesmínový král dubového poráží. Toto téma se často objevuje na slunovratových rituálech, kdy proti sobě obřadně bojují dva muži, z nichž jeden má na hlavě věnec z větviček dubu a druhý z cesmíny. Cesmínový král v tomto boji vítězí. V jiných zemích, včetně České republiky, splynuly tradiční lidové oslavy letního slunovratu se svátkem svatého Jana, který nastane až 24. června.

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.