Home - Články - Léčivý vánoční úklid

Léčivý vánoční úklid

vloženo 7. 12. 2023
čas čtení: 6 minut

Léčivý vánoční úklid

Máte pocit, že se toho na vás s blížícími se svátky hrne až přespříliš? A ještě k tomu musíte řešit vánoční úklid? Ten vám ale paradoxně může velmi pomoci. Stačí ho jenom pojmout jako formu terapie.

sdílet článek na facebooku

Čistý stůl, čistá hlava

Ne nadarmo se říká, že čistota je půl zdraví. Totéž platí i o zdraví duševním. Pokud máme náš příbytek přehlcený různými věcmi, obvykle nemáme čas dostat se skrze tu obrovskou změť k těm, které máme rádi. Vše lapá prach a věčně nemůžeme nic najít.

Podobné je to i s našimi myšlenkami, některé nám dělají dobře, jiné nás jenom zbytečně zahlcují, a přestože jsme si je sami nevybrali, dostaly se nám pod kůži ze sdělovacích prostředků nebo jsme je třeba převzali od našich známých. Například, že musíme mít to nebo ono, dělat to či ono, popřípadě obojí.

Vánoční úklid bychom tedy neměli pojímat jenom jako nudnou a obtěžující tradici, která nám přidělává v předvánočním chaosu více práce, ale spíše jako příležitost s chaosem zatočit.

Úklid, který šetří čas i nervy

Bezpodmínečně nutné je si na úklid vyšetřit alespoň trochu času. To se zdá být sice nemožné, ale časová úspora se vám bohatě vrátí, a to jak s ohledem na vaši psychiku, tak následný bytový a duševní komfort.


Prakticky vám s úklidem bytu pomůže několik vychytávek. Ideální je vybrat si jednu místnost, která zatím bude působit jako překládka. Tam vždy můžete nanosit z každé místnosti, co vám překáží a nemusíte věci přesouvat z rohu do rohu.

Také si zde můžete vyčlenit hromádky na věci, které už jsou na vyhození, které byste rádi někomu darovali, nebo věci, které můžete prodat a zbytečně vám jen zabírají místo. Moderní je dnes darování věcí za odvoz nebo prodej z druhé ruky online.

Volný prostor, který získáte vám dá prostor pro nové uspořádání a kreativitu. Také tím symbolicky dáte na vědomí, že něco starého končí a něco nového začíná. Minimálně za pár týdnů nový rok.

Až v místnosti bude jen to, co tam mít chcete, je dobré začít tím, do čeho se vám nejvíce nechce a co je nejšpinavější prací. Například nemá smysl dát si vánoční výzdobu, pokud ještě nemáte umytá okna nebo se vám v rozích místnosti promenádují pavouci. Do třetice není nad praktické pomůcky. A nemusí to být vůbec ty z reklam. Do základní výbavy totiž zcela postačí ocet. Ten ničí bakterie, nablýskáte s ním téměř každou plochu, a ještě se vám bude příjemněji dýchat.

Úklidová paralela

Už to, že budete mít domov jako nový, vám vlije trochu endorfínů do žil, nicméně jestliže jste začínali úklid už s depresí ze zcela jiných příčin, než je nepořádek v domě, samo o sobě to stačit nebude. Stejně jako jste uklidili obydlí, je totiž zapotřebí uklidit i ve vašich myšlenkách.


Zatímco vánoční úklid stihnete v řádech hodin či několika dní, s myšlenkami je to většinou práce na celý život – což možná působí jako protiargument, proč se do toho pouštět právě v předvánočním období. Ne však nutně.

Právě čas adventu odhaluje staré křivdy, jsme více naměkko, vše si připouštíme, víme, jak by věci měly být a nejsou. Proto poté co nás ovládne alespoň trochu nadšení, že máme fyzicky velký vánoční úklid za sebou, měli bychom se věnovat sobě, pohodlně se usadit, vzít si kousek papíru a postupovat jako při smýčení domácnosti.

Začít bychom měli tím, že se podíváme, na to co se nám vůbec honí hlavou. Jaké myšlenky nás naplňují štěstím a jaké nám naopak ubližují. Můžeme se pokusit vypátrat i jejich původ. Proč to vzniklo – proč věřím tomu či onomu, a pak to, co nás ubíjí odložit. Tím uděláme místo novým myšlenkám.



Například myšlenka – je těžké najít práci nebo nikde mě nechtějí, může udělat místo nové – půjdu studovat nebo začnu podnikat. Stále marodím – zkusím samoléčbu. A tak postupovat krok za krokem, až budou nablýskané i naše myšlenky.

Autor článku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.