Home - Články - Kvadrantidy - dechberoucí meteorické roje

Kvadrantidy - dechberoucí meteorické roje

vloženo 3. 1. 2022
čas čtení: 3 minuty

Kvadrantidy - dechberoucí meteorické roje

Milovníci astronomie a noční oblohy neodolají divukrásnému meteorickému úkazu, který se každoročně opakuje. Připravte se, přichází Kvadrantidy!

sdílet článek na facebooku

Pokud byste rádi spatřili Kvadrantidy, měli byste se vydat dále od září reflektorů velkoměst. Ideální je pozorování na odlehlejším místě, někde v přírodě. Nad hlavou byste měli mít jen tmavou oblohu a odkrytý obzor. Myslete na to, že se meteory pozorují nejlépe kolem fáze měsíce nov. Samozřejmě, že záleží na jejich době výskytu.

Obloha plná padajících hvězd na dosah ruky

Na úvod byste měli vědět, že jsou Kvadrantidy aktivní od 1. - 9. ledna. Jejich maximum dosahuje okolo 4. ledna. Jen si představte, že nad hlavou spatříte každoročně nejaktivnější roj s maximální hodinovou frekvencí okolo 100 meteorů, což je naprosto unikátní příležitost. Název překrásného roje má svou historii v dnes již neexistujícím souhvězdí Zedního kvadrantu v oblasti dnešního Pastýře a Draka. Pakliže dojde k jeho výskytu během úplňku, je jeho pozorování skutečně nepříjemně rušeno. Vysoká poloha nad obzorem brání jasnému vidění.


Možná vás zaujme, že je mateřské těleso roje stále velkou neznámou. Vědci uvažovali, že jde o kometu kometu 96P Machholz. Právě ona se má vrátit ke Slunci v roce 2012. Obíhá Slunce s periodou 5,2 let. Naposledy zde byla v roce 2007. V prosince 2003 se dal slyšet uznávaný vědec v oboru meteorů, Peter Jenniskens z NASA Ames Research Center, s myšlenkou, že jde právě o fragment již přes 500 let neexistující komety, který byl téhož roku objeven a zaveden do katalogu pod asteroidálním označením C/2003 EH1.

Dráha tělesa je se Zemí protínána v kolmém úhlu, a to právě způsobuje krátkou, leč úžasnou aktivitu roje. Lze podotknout, že trvá mezi 28. prosincem a 12. lednem, jeho maximum je silné a ostré pouze několik hodin. Určitě vás ohromí, že díky gravitaci Jupiteru se proud roje komety od Země vzdaluje, takže asi za 1000 let už nebudou Kvadrantidy zpozorovatelné.

Meteory se pohybují relativně pomalou rychlostí, vstupní rychlost meteoroidů je do zemské atmosféry asi 41 km/hod. Nepravidelné rozložení proudu roje může mít zenitovou frekvenci mezi 60 – 200 meteory.

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.