Home - Články - Kudy chodí knihy

Kudy chodí knihy

vloženo 17. 5. 2022
čas čtení: 4 minuty

Kudy chodí knihy

V knihovně kouzelné univerzity na slavné Zeměploše Terryho Pratchetta jsou některé knihy přivázané na řetězech. Chtějí totiž utéct a dělat lidem schválnosti! Vypustit do světa příšery ze svých stránek. A tak je to s knihami pořád. Žijí si po svém.

sdílet článek na facebooku

Knihovna v Bradavicích, kde se Harry Potter učí kouzelníkem, má taky své zvláštnosti. Obrázky v ní žijí, běhají ze stránky na stránku a mohou vás vtáhnout dovnitř. Knihy jsou živé!

Záhadné mizení z knihovny

Ve vaší knihovně asi nejsou knihy na řetězech, přesto občas zdrhnou. Jistě jste si všimli, že čas od času hledáte nějakou, o které víte, že byla vlevo ve druhé polici shora, ale není tam a není ani nikde jinde. Ano, jste pořádní. Poučeni životem si píšete seznam, komu jste kterou knihu půjčili. Je přimagnetkovaný na lednici, ale ta kniha v něm není zapsaná. Přesto zmizela! Možná odešla za někým, kdo ji právě moc potřeboval.

Nečekaní návštěvníci

Naopak se vám doma objevují knihy, o nichž jste netušili, že je vůbec máte. Zamyslete se a přijdete na to, že je to tak! Dantovo Peklo se objeví v momentě, kdy potřebujete vy nebo váš potomek rozbor klasiky pro seminární práci. Tak tlustá bichle, že byste s ní mohli porazit vola, a vy nevíte, kde se tu vzala, ani jak dlouho tu je.


Vejce a já od Betty McDonaldové se zjeví v knihovně právě v době, kdy potřebujete rozveselit po zoufalém rozchodu. Vida, Betty měla plno mindráků, zahrabala se na farmě plné slepičinců a opilých Indiánů a přesto se stala literární hvězdou! Možná můžeme zoufalství ještě odložit právě díky tomu, že se v našem životě zjevila tahle rozmarná kniha.

Stane se, že u dveří zaklepe známý, kterého jste pár let neviděli. „To koukáš, viď,“ řekne vesele. „Hele, předělávám byt a našel jsem tvou knihu. Tady je a měj se.“ Po otevření balíčku se v něm najde Pět jazyků lásky. Ta kniha není vaše a v životě jste ji neviděli. Přišla k vám právě ve chvíli, kdy dumáte, proč se s partnerem ne a ne domluvit, i když se máte opravdu rádi. Víkendy začínají být psychothrillerem, společná dovolená trestem. On váš upřímný zájem chápe jako vyzvídání a vy jeho drobné pozornosti vnímáte jako úplatky. Tak jste to přece nechtěli! Ta kniha přišla přesně v pravou chvíli a dává odpovědi na zapeklité otázky. To nemůže být náhoda!


Knihy mají svůj vlastní život

Pokud na počátku bylo Slovo, pak asi slova jednají podle své hlavy (samozřejmě obrazně – slovo nejspíš hlavu nemá. I když… hlavu a patu by každá kniha měla mít!). Naše vlastní knihy zřejmě vycítí, že už je nepotřebujeme, a vytratí se za někým, kdo potřebuje jejich moc. Možná i tou cestou, že je zapomeneme někde ve vlaku, ani o tom nevíme. A pokud jsme v úzkých, pokud máme v hlavě plno otazníků a řešíme nějaký problém, můžeme očekávat, že kniha nejen zaklepe u našich dveří, ale zabydlí se dřív, než si uvědomíme, že ji potřebujeme.

Možná slyší naše volání a přišla na pomoc! A jedna žena, které lékař nakázal zhubnout kvůli operaci, našla na popelnici Dělenou stravu. Její sousedka, za kterou šlo kotě po ulici až domů, vyzvedla na poště balík s knihou Kočky od A do Z. Nikdy si tuhle knihu neobjednala, ale bez ní by si v době, kdy kotě ovládlo její domov, mysl i život, nevěděla rady.

Řešíte něco důležitého? Nebojte se. Vaše kniha už je na cestě k vám!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.