Home - Články - Jarní rovnodennost v astrologii a čarodějnictví

Jarní rovnodennost v astrologii a čarodějnictví

vloženo 19. 3. 2020
čas čtení: 6 minut

Jarní rovnodennost v astrologii a čarodějnictví

Jaro konečně přichází! Taky už jste se ho nemohli dočkat? Jarní rovnodennost není pouze začátkem nového ročního období, ale má velmi zajímavý esoterický význam. Přečtěte si jaký!

sdílet článek na facebooku

Ohnivá energie je konečně tady!

Letošní jarní rovnodennost nastává dnes, 20. března, přesně ve 4:50. V esoterice a astrologii však nic není náhoda, a tak můžeme i v tomto čase najít zajímavou symboliku. Čas poledne se vztahuje k živlu ohně, stejně jako znamení Berana, do něhož o jarní rovnodennosti vstupuje Slunce. A to znamená, že letos se bude působení Berana a nová energie, kterou nám toto znamení přináší, projevovat obzvláště silně a intenzivně!

Jak souvisí příchod jara s horoskopem

Jarní rovnodennost má velký význam v astrologii – dalo by se říct, že je to dokonce nejdůležitější ze všech dnů v roce! Ptáte se proč? O jarní rovnodennosti totiž Slunce prochází takzvaným „jarním bodem“, který je začátkem zvěrokruhu. Teď si jistě řeknete: Jakýpak začátek, kruh přece žádný začátek ani konec nemá! Máte pravdu, zvěrokruh představuje nepřetržitý koloběh roku a vesmírných cyklů, který se nikde nezačíná ani nekončí. Pomyslný začátek v jarním bodě má tedy spíš symbolický význam – ale neméně důležitý.

Slunce se nám nyní přesunuje ze znamení Ryb, které je ve zvěrokruhu poslední, do znamení Berana, které je naopak první. Druhý je Býk, třetí jsou Blíženci, čtvrtý Rak a tak dále. Pořadí znamení zvěrokruhu lze přirovnat k fázím lidského života, a proto není náhodné. Všechno totiž ze vším souvisí a v nehmotném světě se dají vystopovat velmi zajímavé souvislosti. Beran se svojí energií, průbojností a tvrdohlavostí symbolizuje malé dítě, které se teprve nedávno narodilo a hledá si s patřičným důrazem své místo ve světě. Naproti tomu Ryby, které uzavírají zvěrokruh, mají vyzařování podobné moudrému stáří, když člověk díky mnoha věcem, které v životě zažil, oplývá zkušenostmi, intuicí a schopností vcítit se do lidí – chybí mu však již ta mladistvá energie, kterou má Beran.


Bod jarní rovnodennosti by se proto dal přirovnat k bodu narození. Z astrologického hlediska nový rok začíná, „rodí se“ právě nyní a nikoliv v lednu. Přivítejte tedy astrologický nový rok jak se patří – vesele, s energii a optimismem!

Jarní rovnodennost v přírodní magii

Jarní rovnodennost patří mezi osm hlavních svátků v roce, které slaví přírodní čarodějky a čarodějové. Přírodní magie velmi silně vnímá koloběh roku, protože se během něj výrazně mění energie, které jsou pokaždé vhodné pro nějaké jiné činnosti.

Pro dnešního městského, ale mnohdy i venkovského člověka je to už těžce představitelné, musíme si přiznat, že jsme magické spojení s tajuplnými neviditelnými sílami v přírodě do velké míry ztratili – a to je trochu škoda.

Navázat toto spojení znovu však naštěstí není těžké. Stačí k tomu jen trochu snažení a vnímavosti, kterou lze snadno rozvíjet například prostřednictvím meditace nebo studia astrologie a různých věšteckých technik. To všechno zvýší vaši citlivost a schopnost vnímat neviditelné energie – ty v lidech i ty v přírodě. Člověku, jenž je v esoterice už aspoň trošku zběhlý nebo který má přirozené jasnovidné nadání, pak už stačí jen vyjít si do rozkvetlé jarní přírody, sednout si na zem, zavřít oči, zaposlouchat se do zpěvu ptáků a ponořit se do rozjímání. Uvidíte, že magickou sílu jara pocítíte na vlastní kůži!


Pro čarodějky, které se věnují přírodní magii, je jarní rovnodennost časem oslav a tajuplných rituálů. Jejich účelem je očista ode všeho špatného a přivítání nových začátků, do kterých je potřeba vkročit co nejúspěšněji. Patronkou tohoto vítání jara je bohyně úsvitu Eostre, od jejíhož jména se mimochodem odvozuje i anglický název Velikonoc – Easter. A proč zrovna úsvit? Jaro jako roční období souvisí s ránem jako denní dobou, jejich energie jsou si podobné. Dalším souvisejícím symbolem je světová strana východ (anglicky „east“ – opět to není žádná náhoda).

Tajuplné lidové zvyky

Pro inspiraci, jak hezky a magicky přivítat jaro, však nemusíme chodit tak daleko a cestovat až do anglicky mluvících zemí. I v naší zemi máme zajímavé tradice, které původně vycházejí z lidové a přírodní magie. Řekněte, hledali byste magický význam ve starém zvyku vynášení Moreny? Dnes už je to spíš jen zábava, ale magický význam tam je a vždy byl. Morena se obleče do starých šatů, které symbolizují vše staré a špatné, čeho se chceme zbavit a co už si nechceme přinést za zimy do dalšího jara. Zapálí se, protože oheň představuje energii jara, Berana a zároveň očistný živel, který spálí všechno zlé. Nakonec se Morena hodí do vody a nechá odplavat, protože voda je dalším ze živlů, který má silnou očistnou moc, a proud řeky je symbolem času, který odnáší vše staré a nechtěné někam do dáli.

V některých krajích mají ještě další zvyk přinášet do vsi po vynesení Moreny „léto“, nazdobený zelený rašící stromek. Ten je symbolem nových začátků a života, který vystřídá hrozbu smrti (jméno Morena má stejný původ jako slova „smrt“ nebo „mrtvý“).

Jak vidíte, i takový zdánlivě obyčejný lidový zvyk, jako je vynášení Moreny, je ve skutečnosti mocným magickým rituálem! Jde jen o tom uvědomit si jeho skrytý význam a tajemnou symboliku! Magie je zkrátka všude kolem nás!

|<< < 4 | 5 | 6 | 7 | 8 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.