Home - Články - Halloween

Halloween

sdílet článek na facebooku
vloženo 30. 10. 2012
Halloween

Halloween je anglosaský lidový svátek, který se do povědomí nás Středoevropanů dostává teprve po sametové revoluci. Tento svátek připadá na dnešní den, tedy 31. října, a jeho původ bychom mohli nalézt v keltském pohanském svátku Samhain, oslavujícím konec keltského roku a počátek toho nového.



Děsivá Halloweenská noc

Noc z 31. října na prvního listopadu je údajně jednou z nejmagičtějších nocí v roce, hovoří se o jakémsi předělu mezi světem živých a světem mrtvých. Zde nacházíme také určitou paralelu s evropským svátkem Všech svatých, který připadá na 2. listopadu a je věnován vzpomínkám na naše zemřelé. Ale zatímco my tento svátek pojímáme spíše pietně, navštěvujeme hřbitovy, pokládáme na hroby svých milovaných kytice a zapalujeme svíčky, vyznavači Halloweenu pojímají svůj svátek mrtvých jako opravdovou slavnost plnou často až morbidní zábavy.

Jak se chránit před zlými duchy

K nejdůležitějším rekvizitám, bez nichž si nelze oslavu Halloweenu vůbec představit, patří čarodějnice, oheň, duchové, černé kočky, kostlivci či jiné příšery a hlavně dýně. Vyřezávané dýně se svíčkami uvnitř se umísťují buď do oken, nebo před dům ke vchodovým dveřím a jsou údajně obdařeny schopností vítat zemřelé a zapuzovat zlé duchy. Dalšími důležitými doplňky halloweenského řádění jsou masky, bez nichž by každá pořádná halloweenská párty ztratila svůj šmrnc, čím děsivější kostým, tím větší šance na úspěch. K dnešní podobě Halloweenu patří také určitá obdoba vánočního koledování – děti v maskách navštěvují domy svých známých, straší je a dostávají za to ovoce a sladkosti.

NÁŠ TIP: Deník – Keltská magie – nádherná kniha pro zapisování snů a jejich významů, pro vedení denních záznamů nebo jako dárek. Objednávejte ZDE!

Fotolia_zvyky_Halloween.jpg.jpgHalloweenský rej

Nedílnou součástí tohoto svátku bývají také různé zábavné hry, často s duchařskou tématikou. Mezi nejznámější řadíme hry s jablky, které jsou založené na pohanské tradici oslavy ukončení sklizně. Například hru, při níž lovíme jablka ústy z kádě plné vody, zná jistě každý. Další oblíbenou halloweenskou zábavou bývá také vyprávění různých duchařských historek, které nezřídka doprovází také duchařské seance (pokusy o vyvolání duchů).

Původ Halloweenu

U nás se tento svátek neslaví masově jako třeba v USA nebo Velké Británii, velkou oblibu si ale získal ve školách, které tradičně soutěží o nejlepší halloweenskou výzdobu nebo pořádají různé halloweenské párty spojené s přenocováním v budovách škol.

NECHTE SE VÉST ZA ŠTĚSTÍM! Vaše hvězdy cestu znají! Kontaktujte nás na tel.: 906 701 701!

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

NAŠI PORADCI - Vyberte si svého poradce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.