Home - Články - Geminidy – tajuplné padající hvězdy adventu

Geminidy – tajuplné padající hvězdy adventu

vloženo 5. 12. 2019
čas čtení: 4 minuty

Geminidy – tajuplné padající hvězdy adventu

Zpestřete si předvánoční čas pozorováním padajících hvězd! Přichází tajemné a výjimečné Geminidy!

sdílet článek na facebooku

Stovky padajících hvězd za hodinu

Nadílku „padajících hvězd“ během kalendářního roku završuje meteorický roj Geminidy. Dorazí k nám mezi 7. a 17. prosincem a na jeho maximální aktivitu se můžeme těšit 14. prosince, kdy může spadnout až kolem stovky meteoritů za hodinu. Tak si tedy obohaťte adventní čas pozorováním tohoto jedinečného vesmírného úkazu, bude to rozhodně mnohem příjemnější, než trávit zimní večery běháním po obchodech a sháněním dárečků! A nezapomeňte, že se říká, že padající hvězda vám splní vaše tajné přání. Takže nakonec se třeba dočkáte i nějakého toho dárku, který vám osud nadělí!

Jejich původ je obestřen tajemstvím

Geminidy mají své jméno podle souhvězdí Blíženců, ze kterého na obloze zdánlivě vychází. Zajímavostí je, že jejich původ je na rozdíl od většiny ostatních meteorických rojů v roce zahalen rouškou tajemství. Meteority jsou drobné částečky kamene nebo kovu, které se oddělily v minulosti od nějaké komety nebo jiného vesmírného tělesa, a při průchodu zemskou atmosférou vytváří jedinečné efekty „padajících hvězd“. U většiny meteorických rojů je jejich mateřská kometa známá, ale u Geminid tomu tak není, takže jsou tak trochu záhadou. S největší pravděpodobností pochází z planetky jménem 3200 Phateon, o které astronomové spekulují, že by to mohla být vyhaslá kometa.



Výjimečný meteorický roj

Geminidy patří mezi nejsilnější a nejpravidelnější meteorické roje během celého roku, takže se můžete spolehnout, že pokud vyrazíte ven je pozorovat, určitě alespoň něco uvidíte! A pokud se budete opravdu pozorně dívat, možná si všimnete ještě jednu zajímavost – na rozdíl od jiných meteorických rojů mají Geminidy někdy trochu zelenkavou barvu – běžná barva je bílá, případně namodralá nebo žlutá. A taky prochází zemskou atmosférou nejhlouběji ze všech meteorických rojů, než se definitivně rozpadnou a vyhasnou. Na povrch Země však meteorit dopadne jen velmi vzácně a výjimečně, protože jsou to malinkatá tělesa a kontakt s atmosférou nepřežijí, takže se určitě nemusíte obávat, že by vás nějaký nedopatřením zasáhl!

Pozor na Měsíc po úplňku

Letošní pozorování Geminid bohužel nebude mít ideální podmínky – bude ho totiž rušit Měsíc těsně po úplňku! Úplněk nastává ve čtvrtek 12. prosince, a maximum padajících hvězd bude o víkendu, takže těsně poté. Jediná šance, jak si to trochu vychutnat, je začít s pozorováním hned večer po setmění, protože Měsíc po úplňku vychází trošku později. Takže nějaká ta hodinka temné hvězdné oblohy by se přece jen mohla najít! A abyste skutečně něco viděli, budete muset opustit zónu pouličního osvětlení, které bude rušit pozorování snad ještě víc než Měsíc. Nezbývá, jen si vzít teplou čepici a čaj do termosky, a vyrazit si na procházku do přírody. Teplo vám sice asi nebude, ale ta podívaná bude stát za to – a završí ji krásně rudý východ ještě pořád téměř úplňkového Měsíce!


 

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.