Home - Články - Dva týdny do Velikonoc

Dva týdny do Velikonoc

sdílet článek na facebooku
vloženo 20. 3. 2010
NeFotolia_zvyky_narcis.jpgděle dva týdne před Velikonocemi nese tajemný název Smrtná. Jak tenhle zlověstný název vznikl? Je to proto, že právě teď bylo na vesnicích zvykem vynášet Smrtku, které se říkalo také Morana nebo Morena – jméno, které již na první poslech souvisí se smrtí a zkázou. Tenhle zvyk se na některých místech zachoval až do dnešní doby a pořád ještě někdy můžeme vidět mladé lidi, jak nesou za zpěvu lidových písní k potoku nebo řece, Morenu. Tu představuje postava vytvořena ze slámy, oblečena do starých lidských šatů a přivázaná na dlouhé holi. U řeky účastníci průvodu slaměnou loutku zapálí a ještě hořící ji hodí do vln, ať ji proud odnese co nejrychleji někam pryč! To, co je dnes již jen lidovým zvykem, byl však původně magický rituál! V tomhle období cítíme, že jaro je již tady, ale zima se pořád ještě chvílemi urputně brání a nechce odejít. Postava Smrtky představuje právě paní Zimu s jej ničivou mocí a rituál vynášení Moreny ji s definitivní platností pro tenhle rok zabíjí! Začátek jara je také obdobím očisty a zbavení se všeho starého a nepotřebného. Tuhle symboliku v sobě pálení Moreny nese taky. Něco odešlo a něco nové musí namísto toho přijít, proto je v některých oblastech zvykem po vynesení a zničení Moreny přinést do vesnice Líto. Tohle je podobné májce, je to mladý stromek ozdobený pestrobarevnými stužkami. Děvčata s ním pak chodí po vesnici od domu ke domu a koledují, aby konečně přivolaly teplé dny plné hojnosti pro všechny.

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.