Home - Články - Dušičky

Dušičky

sdílet článek na facebooku
vloženo 1. 11. 2010
Fotolia_zvyky_dusicky.jpgZapálili jste již svíčku na hrobu vašich blízkých? Nastal nejtajemnější čas v roce, kdy jsou světy živých a mrtvých propojené a není vůbec náhoda, že se Dušičky slaví právě teď! Už dávné civilizace v této době uctívali své mrtvé a snažili se naopak uniknout pozornosti zlých duchů. Podivné události na hřbitovech teď nejsou žádnou výjimkou!

Umístění svátku Všech Svatých neboli Dušiček na začátek listopadu není žádná náhoda! O tom by nám mohli povídat staří Keltové, kteří v tomto období slavili svůj svátek zasvěcený duchům a mrtvým – Samhain, o němž jsme psali v předchozím článku. Ze Samhainu se postupem dlouhých let vyvinul dnešní Halloween a ten je, jak všichni víme, neodmyslitelně spjatý se strašidly a duchy. Staří Slované v tomto období také uctívali své mrtvé předky, říkalo se, že slaví „dědy“. Není bez zajímavosti, že „dědové“ byli uctíváni ještě jednou v roce, a to na jaře – dnes už jen stěží zjistíme proč!

Podle staré keltské tradice je na přelomu října a listopadu brána mezi světem živých a mrtvých otevřená a duše dobrých i zlých mohou volně putovat světem, jak se jim zlíbí. Někteří jdou navštívit své žijící příbuzné, jiní jen tak bloumají krajem a hledají ztracené štěstí. Tyto nešťastné duše nám mohou ze zlomyslnosti ublížit, proto bychom se před nimi měli mít na pozoru. Podívejme se tedy blíž na některé staré dušičkové zvyky a na jejich skrytý magický význam!

Zapalování svíček má hned několik důvodů. Podle křesťanské tradice je to světlo symbolizující naději na věčný život. V dávných dobách se svíčky pro zesnulé předky nezapalovali jenom na hrobech, ale především na oknech domů. Díky hořící svíčce našly duše putující krajem neklamně cestu domů, jako kdyby to byl maják, a mohli tak navštívit své příbuzné. Kromě toho bývalo dobrým zvykem prostřít na okenní římsu pro předky také porci dobrého jídla z večeře a pohostit je na jejich cestě. Mezi staré slovanské zvyky, které velmi pohoršovaly katolickou církev, patřilo také hodování na hrobech, když se k hostině zvali mrtví „dědové“.

Kromě uctívání předků k tomuto období neodmyslitelně patří také ochrana před zlými duchy. Po setmění se raději obloukem vyhýbejte temným místům, jako jsou například některé lesy nebo opuštěné hřbitovy, protože bloudící duše by vám mohly udělat ledacos nepříjemného – třeba byste zabloudili a už nikdy nenašli cestu ven! O dušičkové noci nám bude nejlépe v teple našeho domova, který můžeme ochránit před zlými duchy například tradiční strašidelnou lucernou vyřezanou z tykve.

Toužíte se o této magické noci na něco zeptat svých mrtvých příbuzných? Ale pozor – povede se vám to jenom tehdy, když oni sami budou chtít! Proto se nejprve uctivě zeptejte a teprve když budete cítit, že souhlasí, můžete položit svoji otázku! Jediné, co doopravdy potřebujete, je zapálená svíčka pro ochranu a koncentraci a ochranný magický kruh kolem vás. Vaši milovaní vás budou kontaktovat telepaticky a jejich přítomnost snadno pocítíte. Slova nejspíš neuslyšíte nahlas, ale v hlavě vám budou znít velmi jasně. Pokud jste však již trochu zběhlí v používání magických pomůcek jako je třeba kyvadlo, můžete si jimi pomoct. Na závěr se, jak jinak, nezapomeňte s duchy mrtvých rozloučit a uctivě jim poděkovat, ať si je nepohněváte!

Rádi byste o Dušičkách urovnali vaše rodinné vztahy? Poradíme vám, jak opět najít cestu k usmíření - a to nejen s vašimi mrtvými předky, ale hlavně také s těmi, kteří stale žijí a potřebují vás! Zavolejte nám na tel: 906 701 701! Jsme tu pro vás! Vaše astroporadna ASTROHLED!

Přečtěte si také naši týdenní povídku O hodnotě věcí a lidí! Jaká je hodnota lidského života?

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.