Home - Články - Dožínky

Dožínky

sdílet článek na facebooku
vloženo 18. 8. 2010
Fotolia_dozinky.jpgVe druhé polovině srpna – nebo někdy v chladnějších oblastech až v září – se kdysi na vsích slavily Dožínky. Veselé oslavy toho, že obilí je již pod střechou, živobytí na příští zimu je zajištěno a namáhavá práce na polích je konečně ukončena, mají velmi dávnou tradici.

Kořeny dožínkových slavností sahají až do dávných předkřesťanských dob a podobné svátky slavili již staří Keltové, Slované nebo Germáni. Na našem území se tedy Dožínky slaví již po mnoho staletí, ale v dávné době neměly jenom světský a zábavný ráz tak jako dnes. Obilí, jež bylo hlavní potravinou našich předků, bylo stejně jako chléb z něj upečený posvátné a muselo se s ním tudíž zacházet s velkou úctou. To bychom měli mít na paměti i dnes a vzpomenout si občas třeba na to, že vyhodit chléb, byť starý, je špatným znamením, anebo že chlebové drobky patří do ohně a ne do koše! Dožínky byly oslavou nové úrody, skončilo se období strádání a byl to začátek období hojnosti a hodování. Každý dostal v tento den hojnost jídla, především koláčů. Z klasů, které byly sklizeny jako poslední, bývalo zvykem splétat kytice a ozdobné dožínkové věnce. Úspěšnému ukončení žní předcházely magické praktiky na zajištění dobrého počasí. Silná bouřka s krupobitím by mohla úrodu zle poškodit, proto lidé troubili nebo hlasitě zpívali ve víře, že to zažene mraky. A ani když už bylo všechno obilí pod střechou, nesmělo se z něj hned začít jíst – v první řadě musela být nová úroda požehnána! V dávných pohanských dobách se u tohoto svátku za úrodu děkovalo různým bohům a část úrody jim bylo nutné obětovat. Známé byly i věštecké a magické praktiky – třeba u starých Slovanů se pekl veliký koláč, za kterým se kněz mohl celý skrýt a tím předznamenat hojnost na příští rok!

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.